Het is weer dringen geblazen in de rij voor de beursgang, en niet iedereen vindt dat een goed teken

Op Beursplein 5 aan het Damrak is het soms dringen bij de ingang, soms bij de uitgang. Nadat enkele jaren geleden nog werd gewaarschuwd dat de Amsterdamse beurs geen museum voor financieel erfgoed zou mogen worden, verdringen bedrijven zich er nu alsof het de hipste club van de stad is.

Peter de Waard
De komende twee dagen zullen liefst drie bedrijven een notering krijgen: de bank NIBC, handelsbedrijf B&S en laadpalenfabrikant Alfen. Beeld anp
De komende twee dagen zullen liefst drie bedrijven een notering krijgen: de bank NIBC, handelsbedrijf B&S en laadpalenfabrikant Alfen.Beeld anp

De komende twee dagen zullen liefst drie bedrijven een notering krijgen: de bank NIBC, handelsbedrijf B&S en laadpalenfabrikant Alfen. 'Dat is exceptioneel', zegt Peter Siks van beursbedrijf Binck. En de rij van wachtenden lijkt elke dag verder te groeien, nadat Varo Energy - bekend van de benzinestations Argos - achter aanschoof in de rij waarin ook leasebedrijf LeasePlan, betaalbedrijf Adyen, lingerieketen Hünkemöller en musicalbedrijf Stage Entertainment van Joop van den Ende zouden staan.

Maar het hoeft geen signaal te zijn dat het beleggingsklimaat zonnig blijft en de economie blijft groeien en bloeien. Integendeel, nogal wat analisten zien er juist een contra-indicator in, die aangeeft dat de omslag van het sentiment aanstaande is.

Cashen

Siks: 'Bij deze beursintroducties gaat het niet om bedrijven die nieuw geld willen aantrekken voor investeringen omdat ze optimistisch zijn over de toekomst. Het gaat vooral om eigenaren die via een beursgang willen cashen. En dat doe je op het moment dat je de hoogste prijs kunt krijgen. Niet alleen moeten de bedrijven daarvoor zo mooi mogelijk worden opgedoft, ook moet het moment worden gekozen dat de markt op zijn top is.'

Blijkbaar denken de bestaande aandeelhouders (oprichters, investeerders en private equitybeleggers) dat dit moment nu aangebroken. 'Vorig jaar gingen de koersen toch vrij onverwacht verder omhoog. De groeiverwachtingen en winstprognoses zijn goed. Dit moment moet je pakken', stelt hij.

Tweedehands auto

Corne van Zeijll, strateeg bij ACTIAM vermogensbeheer, zegt dat vooral mensen die heel veel van het bedrijf weten nu bezig zijn hun aandelen te verkopen. 'En dan moet je als koper met veel minder inzicht over de gang van zaken binnen het bedrijf op je hoede zijn. Het is net als bij de aankoop van een tweedehands auto. Wie doet de beste deal?'

Na negen jaar van koersstijgingen en lage rentes moet er een keer de klad inkomen. Wanneer dat moment komt, weet niemand. Van Zeijll: 'Er zijn tekenen dat de rente gaat stijgen.' Maar de beurs kan ook iedereen op het verkeerde been zetten. Ook in 2016 ging ineens een grote pluk bedrijven naar de beurs (Basic-Fit, Sif, Philips Lightning, ASR, ForFarmers) in de verwachting dat het klimaat zou kunnen omslaan als gevolg van politiek tumult door de op handen zijnde verkiezingen in de VS, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Uiteindelijk bleven de gevolgen beperkt en steeg de beurs verder. Siks: 'Toen Facebook naar de beurs ging, zei iedereen dat het bedrijf op zijn top stond. Het is nog vele maken over de kop gegaan. Bij Snapchat is het omgekeerde gebeurd.'

De beurs loont weer

Hoe dan ook loont een gang naar de beurs weer, ondanks de kosten die daarmee zijn gemoeid. Zoals die voor het opstellen van een prospectus, de diensten van advocaten en bankiers en de notering - al gauw een bedrag van enkele miljoenen euro's. Enkele jaren geleden was er nog de vrees voor een totale leegloop omdat bedrijven dat geld er niet voor over hadden en ook weinig zin hadden in een aquarium te leven waarbij alle bedrijfsgeheimen inclusief salarissen moesten worden geopenbaard.

In 2011 waarschuwde de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) bij monde van secretaris Harm-Jan de Kluiver voor marginalisatie van het Amsterdamse filiaal van Euronext, waarvan ook de beurzen van Parijs, Brussel en Lissabon deel uitmaken. In tien jaar tijd was door overnames en faillissementen het aantal beursgenoteerde bedrijven gedaald van 200 naar 125. In 2013 verdwenen opnieuw 13 bedrijven van de beurs vanwege overnames en financiële problemen: Spyker, SNS Reaal, Homburg, Dockwise, Mediq, Hitt, Logica, Octoplus, TMC, AMT en het pas een jaar genoteerde koffie- en theebedrijf DE Master Blenders. Maar twee jaar later stond Amsterdam - vooral door de beursgang van ABN Amro -op 1 in Europa wat betreft de beurswaarde van nieuwe introducties.

Euronext in Amsterdam doet het goed. Unilever wees vorige week bij het besluit op het hoofdkantoor in Nederland te concentreren juist op het feit dat de meeste handel in het eigen aandeel in Amsterdam in plaats van Londen plaatsvindt. Een voordeel van Amsterdam is dat de aandelen in euro's zijn genoteerd in plaats van de door de Brexit onder druk staande ponden. De Amsterdamse beurs is zeer internationaal gericht. Amerikaanse institutionele beleggers hebben 35 procent van de aandelen van de grotere ondernemingen die hier genoteerd staan in handen.

Particulieren op de beurs

Het idee van het volksaandeel is al lang achterhaald. In 1995 kregen particulieren bij de beursgang van KPN nog een ouderwetse knaak korting met het paarse doel het aandeelhouderschap te populariseren en aandelenbezit te spreiden. Het aantal particuliere beleggers steeg in Nederland in die jaren tot bijna twee miljoen in 2000. Maar de dotcom-crisis van 2001 en de kredietcrisis van 2007 leidden in het eerste decennium van deze eeuw tot een halvering. Beleggen werd een melaats begrip.

Sinds 2015 gaan weer meer particulieren naar de beurs, ook aangemoedigd door de lage rente. Volgens een onderzoek van Kantar TNS hadden vorig jaar al 1,385 miljoen Nederlanders zelf aandelen, ook aangemoedigd door de extreem lage rente. Dat betekent volgens Siks niet dat particulieren weer massaal inschrijven op de aandelen van nieuwe beurskandidaten.

Bij Binck zelf is het inschrijfpercentage van particuliere beleggers bij de populairste fondsen niet hoger dan 5 procent. 'Het is ook de vraag of dat de geëigende weg is om te gaan beleggen. De meeste spaarders die beginnen, zullen vooral passief beleggen. Dit betekent dat ze in fondsen stappen en pas in nieuwe aandelen beleggen als die in een index komen', aldus Siks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden