Het is openlijk oorlog tussen AkzoNobel en PPG. Waar gaat dit heen?

Het is nu openlijk oorlog tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG. De Amerikaanse belegger Elliott, die wordt geleid door Paul Singer, eist het hoofd van AkzoNobel-topman Antony Burgmans. Waar gaat dit eindigen?

Paul Singer, topman van het hedgefonds Elliott, lijkt een een-tweetje te spelen met PPG. Beeld Hollandse Hoogte
Paul Singer, topman van het hedgefonds Elliott, lijkt een een-tweetje te spelen met PPG.Beeld Hollandse Hoogte

Wat is er gebeurd?

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van AkzoNobel hebben maandag een brief ontvangen van de Londense afdeling van Elliott Advisors. Dit in New York gevestigde hedgefonds eist een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarbij de aandeelhouders van AkzoNobel kunnen stemmen over de positie van Antony Burgmans, de voorzitter van de raad van commissarissen. Elliott, zelf voor ruim 3 procent eigenaar van AkzoNobel, heeft ook andere Angelsaksische aandeelhouders opgetrommeld. De namen daarvan zijn zwart gelakt in de brief. Het rebellerende clubje zou ruim 10 procent van het aandelenkapitaal van AkzoNobel vertegenwoordigen. Volgens Elliott is daarmee aan de wettelijke drempel voldaan voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Waarom wil Elliott dat Burgmans vertrekt?

AkzoNobel is sinds 2 maart prooi in een vijandige overnamestrijd. De Amerikaanse verf- en lakkengigant PPG, de nummer twee in de wereld, wil AkzoNobel, de nummer drie, overnemen om zo de allergrootste te worden. Al twee keer bracht het Amerikaanse bedrijf een ongevraagd overnamebod uit. AkzoNobel (lees: Antony Burgmans, die als president-commissaris de operatie leidt) houdt de deur potdicht. Het belangrijkste doel van Elliott: AkzoNobel dwingen met PPG te praten. 'Het gaat zo'n aandeelhouder er echt niet om een commissaris weg te krijgen, maar vooral om de discussie over een overname open te breken', zegt vennootschapsrechtadvocaat Jeroen Latour van Blenheim Advocaten. 'Een nieuwe commissaris zal waarschijnlijk op dezelfde manier als zijn voorganger stelling nemen tegen een overname.'

undefined

Antony Burgmans Beeld anp
Antony BurgmansBeeld anp

Hoe reageert AkzoNobel hierop?

Formeel, maar furieus. 'Het verwijderen van Burgmans zou onverantwoordelijk zijn, ons bedrijf schade toebrengen. Wij verwerpen daarom het agenda-item om hem te ontslaan', aldus een persbericht. AkzoNobel zegt het niet met zoveel woorden, maar het ziet in Elliott toch vooral een financiële stroman van PPG. In december 2016 werd het Amerikaanse hedgefonds aandeelhouder van AkzoNobel. Kort daarna plofte het eerste overnamevoorstel van PPG op de mat.

Ook het optreden van Elliott in de afgelopen dagen lijkt op een een-tweetje met PPG. In de nacht van maandag op dinsdag, om 1.17 uur, is er door Elliott een interne e-mail verstuurd waarin staat dat het van plan is Burgmans te bellen en hem onder druk te zetten om toch te praten met PPG. Als Burgmans zou toezeggen om te onderhandelen met PPG, zou Elliott de brief als onverzonden beschouwen. De mail is afkomstig van Gordon Singer, de zoon van Elliott-baas Paul Singer. In die e-mail, in bezit van de Volkskrant, staat ook dat iemand van Elliott met PPG moet bellen om de jagende partij op de hoogte te stellen van de brief aan AkzoNobel. PPG zou de Hollanders dan nogmaals 'vriendelijk' moeten verzoeken om te praten. Alleen kwam die e-mail ook terecht bij een van de managers van AkzoNobel. Dat heeft de zaak gemeld bij de financiële toezichthouder AFM. De mail zou bewijs zijn dat Elliott koersgevoelige informatie lekt naar PPG. Dat ontkent dat er banden zijn.

Hoe groot is de kans dat die buitengewone vergadering er komt?

Geeft AkzoNobel geen groen licht, wat aannemelijk lijkt, dan moet Elliott naar de voorzieningenrechter om de aandeelhoudersvergadering af te dwingen. 'Zo'n gerechtelijke uitspraak is eerder een kwestie van weken dan van maanden', zegt Marius Dekkers, ondernemingsrechtadvocaat van Van Till Advocaten. AkzoNobel zou dan op zijn beurt volgens de Nederlandse regels een responstijd kunnen instellen van zes maanden. Elliott moet dan een halfjaar geduld hebben voordat het de buitengewone vergadering kan afdwingen, waarin het vertrek van Burgmans ter sprake komt.

Wat gebeurt er als de Amerikanen de macht grijpen tijdens die bijzondere aandeelhoudersvergadering?

Dan kan Stichting AkzoNobel het bestuur te hulp schieten. Deze bevriende stichting treedt op als een juridische beschermingswal tegen ongewenste overnames. Pikant: voorzitter van de Stichting AkzoNobel is Antony Burgmans. De stichting heeft het recht om bindende voordrachten te doen voor nieuwe bestuurders. De advocaten van Elliott beweren dat ze wel langs deze beschermingsmuur kunnen. Andere kenners denken dat AkzoNobel hiermee goed gewapend is tegen een overname. Tevens kan er in de tussentijd nog veel veranderen. Nu gaat het goed met de Amerikaanse economie en met Wall Street en bulkt PPG van het geld. Over een half jaar kunnen de omstandigheden voor een overname minder gunstig zijn.

Paul Singer: Aasgier en kameleon tegelijk
Paul Singer (72), de man achter het hedgefonds Elliott Management met 31 miljard dollar aan kapitaal, is aasgier en kameleon tegelijk. Hij kan heel snel van kleur veranderen. Zo was hij een fel criticus van Donald Trump. Vorige zomer noemde hij hem 'nog een garantie voor een wereldwijde economische ineenstorting'. Totdat Trump won. Singer (persoonlijk vermogen: 2,2 miljard dollar) was een van de allereerste zakenlieden die na de inauguratie van Trump zijn opwachting maakte in het Witte Huis. Singer geldt als een van de allereerste hedgefondsmanagers. Hij specialiseerde zich in de jaren negentig in het voor een prikkie opkopen van staatsobligaties van landen die op de rand van het bankroet verkeerden, zoals Congo, Peru en Argentinië. Als de landen failliet gingen en een schuldenakkoord sloten met organisaties als het IMF, eiste hij via de rechter 100 procent van de waarde van obligaties die hij soms voor 30 procent van die waarde had gekocht. Hij noemde de leiders van de landen die niet betaalden charlatans. Hij kreeg een slechte naam en zijn fondsen werden als vultures (aasgieren) aangeduid. Singer is herhaaldelijk in opspraak gekomen. Zo werd hij in Frankrijk beboet vanwege handel met voorkennis.

Door: Peter de Waard

Anthony Burgmans: Ineens beschermheer van Hollandse glorie
In 2012 was het Antony Burgmans (nu 70) die als president-commissaris bij pakketbezorger TNT Express instemde met de overname van dit Nederlandse bedrijf door de Amerikaans branchegenoot UPS. In zijn huidige rol als president-commissaris bij AkzoNobel weigert hij juist te praten over een overname door de Amerikaanse rivaal. Critici zagen hem destijds bij TNT als een 'uitverkoper' van Hollands glorie op de Amsterdamse beurs, nu maakt hij zich populair als beschermheer ervan.

'PPG heeft gewoon een slecht voorstel gedaan, dat geeft geen basis voor een dialoog', zei Burgmans anderhalve week geleden in De Telegraaf. Hij wees daarbij ook op de mogelijke mededingingsproblemen bij een overname van AkzoNobel door PPG. Hij put uit eigen ervaring. De overname van TNT liep na achttien maanden stuk op Brussel. Burgmans' boodschap: ook tussen AkzoNobel en PPG is er te veel overlap en er kan hetzelfde gebeuren als destijds met TNT en UPS.

Door: Eric van den Outenaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden