NieuwsNieuw pensioenstelsel

Het is nog maar de vraag of de vakbondsleden de pensioendeal steunen

Het nieuwe pensioenstelsel is nog bepaald geen afgeronde zaak. Vakbond CNV ging maandagavond weliswaar akkoord, maar de achterbannen van de FNV en de VCP moeten nog stemmen, en doen dat op het laatste moment. 

Han Busker (FNV), Minister Wouter Koolmees en Hans de Boer (VNO-NCW). Vakbonden, werkgevers en kabinet zijn tot een pensioenakkoord gekomen.Beeld ANP

Na dagen- en nachtenlang vergaderen bereikten de vakbeweging, werkgevers en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vrijdag eindelijk overeenstemming over het nieuwe pensioenplan, de uitwerking van het pensioenakkoord dat zij vorig jaar juni sloten. ‘Een belangrijke dag’, noemde Koolmees het. Toch blijkt het nieuwe stelsel nog beslist geen hamerstuk. 

De christelijke vakbond CNV ging maandag weliswaar akkoord, maar het immer kritische ledenparlement van de grootste vakbond FNV moet nog stemmen. Aanvankelijk zou dat dinsdag gebeuren, maar die stemming is opgeschort naar vrijdagochtend. Dat geeft minister Koolmees weinig tijd voordat hij zijn  pensioendeal vrijdagmiddag aan de ministerraad moet voorleggen.

Ook bij de kleinere vakcentrale VCP, voor middelbaar en hoger opgeleid personeel, moet vandaag en morgen de achterban nog worden gehoord. Vrijdag sprak de vakcentrale tegen dat er sprake zou zijn van een akkoord; vooral de bij VCP aangesloten vakbond de Unie is kritisch. 

Aan werkgeverszijde lijkt alles overigens al in kannen en kruiken. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vroeg van tevoren toestemming aan haar leden en is binnen dat mandaat gebleven.

Pensioenakkoord

In het nieuwe pensioenstelsel dat tussen 2022 en 2026 zou moeten worden doorgevoerd, verdwijnt het directe verband tussen de hoogte van de uitkering en het eerder verdiende salaris. In plaats daarvan worden de rendementen op de beurs in grote mate bepalend voor de hoogte van de pensioenen. Dat betekent dat de pensioenen meer gaan meebewegen met de financiële markt: bij tegenspoed zullen ze sneller moeten worden gekort, maar in betere tijden ook sneller stijgen.

De aanspraak die kan worden gemaakt op die pensioenpot van nu 1.500 miljard euro wordt dus onzekerder, al worden er wel schokdempers ingebouwd. Zoals in het Pensioenakkoord afgesproken, worden tegelijkertijd de verhoging van de AOW-leeftijd vertraagd en komt er een regeling die eerder stoppen mogelijk maakt.

Meer over pensioenen

Niemand gaat erop achteruit bij overgang naar nieuwe pensioenregeling (als het goed is).

Wordt alles echt beter met het nieuwe pensioenstelsel? Negen vragen en antwoorden.

Zo regel je als zzp’er inkomen voor na je werkende leven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden