Winnaar & verliezer
Het groene licht voor Boeings nieuwe toestel is kwestie van tijd, SnowWorld heeft een kaartjeskwestie
Vliegtuigbouwer Boeing kan waarschijnlijk toch de 737 MAX 10 gaan bouwen, ook al zou deze volgens de Amerikaanse wet een veiliger cockpit moeten hebben. Een falend kaartjesverkoopsysteem brengt SnowWorld in de problemen.
Winnaar: Dave Calhoun (Boeing)
Heel fraai is het niet, maar weer lijkt Boeing het te gaan flikken: ontkomen aan de veiligheidseisen voor de Boeing 737 MAX, het type vliegtuig waarvan er drie jaar geleden twee neerstortten. Op de luchtvaartshow in het Engelse Farnborough kreeg het bedrijf er deze week een belangrijke medestander (en mede-lobbyist) bij, namelijk luchtvaartmaatschappij Delta. Die bestelde honderd exemplaren van de nieuwste variant, ook al is deze nog niet goedgekeurd. Delta, partner van KLM, dreigde meteen de order te schrappen als de toestellen moeten worden aangepast.
Het klinkt wat ingewikkeld, maar het is een typisch staaltje powerplay van Boeing.
Nadat de twee toestellen waren neergestort, bleek de Amerikaanse toezichthouder FAA veel te laks te zijn geweest met het keuren van het besturingssysteem van de 737 MAX. Het Amerikaanse Congres voerde daarop een wet in, met de eis dat alle nieuwe vliegtuigen vanaf 2023 een veiliger cockpit moeten hebben.
Boeing ontwikkelde snel een nieuwe, grotere variant van het verongelukte toestel: de 737 MAX 10. De certificering (goedkeuring) daarvan gaat echter langzamer dan verwacht: voor het einde van het jaar gaat dat niet meer lukken. Dus zou Boeing, vanwege de wet die dan van kracht wordt, de cockpit moeten veranderen.
Ja, dan cancelen we het hele toestel, dreigde ceo Dave Calhoun een paar weken terug. Delta zei deze week dat ze het toestel ook niet meer willen wanneer de piloten iets nieuws moeten gaan leren. Na die dreigementen zei de Democratische senator Maria Cantwell, voorzitter van de vliegtuigveiligheidscommissie en afkomstig uit Boeings thuishaven Seattle, dat de nieuwe cockpiteisen dan maar moeten worden uitgesteld. Het aandeel Boeing steeg deze week met 8 procent.
Dat u het weet, als u straks in een MAX stapt.
Verliezer: Marc Coucke (SnowWorld)
Een van de belangrijkste onderdelen van een kaartjesverkoopsysteem is dat het bijhoudt hoeveel kaartjes er worden verkocht. Helaas is dat nou net het onderdeel dat niet blijkt te hebben gewerkt bij het nieuwe kaartjesverkoopsysteem van SnowWorld, de uitbater van vijf skihallen in Nederland en twee in Frankrijk en Duitsland. Daardoor weet het niet hoeveel omzet het heeft gedraaid en kan het geen jaarcijfers bekendmaken, zo maakte het deze week bekend. De accountant weigert de cijfers goed te keuren.
SnowWorld is weliswaar beursgenoteerd, maar voor 91 procent eigendom van de Belg Marc Coucke, tevens eigenaar van voetbalclub Anderlecht.
Het probleem is niet alleen administratief. Zonder cijfers kan SnowWorld, dat jaarlijks (normaal gesproken) zo’n drie miljoen bezoekers krijgt, ook niet hard maken dat het terecht coronasteun heeft ontvangen. ‘De onzekerheden in de omzetverantwoording hebben ook een impact op de aangevraagde en reeds deels ontvangen NOW-steun’, laat het bedrijf schoorvoetend weten. ‘Die zal mogelijk voor een deel moeten worden terugbetaald.’
De problemen vergroten de al bestaande coronasores, waardoor SnowWorld zijn afspraken met twee Belgische kredietverschaffers niet heeft gehaald. Het zegt nu ‘constructieve gesprekken te voeren om een tijdelijke vrijstelling te bekomen’.
De Belgische krant De Tijd achterhaalde dat het nieuwe kaartjessysteem is geleverd door het Leuvense technologiebedrijf Crescent. De apparaten zouden problemen hebben gehad met het verwerken van de data – een typisch gevalletje van you had one job.
Coucke is ook de op een na grootse aandeelhouder van Crescent – de ene hand maakt de andere vuil. Het aandeel SnowWorld daalde deze week 4 procent, dat van Crescent 6 procent.