Het gaat goed met de economie, dus bij het UWV moeten mensen vertrekken

Uitkeringsinstantie krimpt in door daling WW-uitkeringen

Sommige instanties werken zo hard mogelijk om zichzelf overbodig te maken. Het UWV is zo’n organisatie. Wie wil weten hoe het met de economie gaat, kan koersen op de prognoses van het Centraal Planbureau, maar de omvang van het personeelsbestand van de uitkeringsinstantie geeft ook een aardige indicatie.

Het UWV presenteerde woensdag de jaarcijfers van 2017. Een saillant detail op slide 25 van de presentatie: de afdeling Uitkeren raakt de komende drie jaar vijfhonderd mensen kwijt. Ze zijn daar niet meer nodig nu de economie aantrekt en het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering daalt. Want dat was een van de optimistische conclusies uit het rapport: steeds minder mensen doen een beroep op de WW. Vorig jaar 100 duizend minder dan in 2016. Zo’n 220.000 mensen met een WW-uitkering vonden vorig jaar weer werk.

Zij wel werk, UWV’ers geen werk. In 2017 verdwenen al 230 voltijdbanen bij de uitvoeringsorganisatie. Voor de crisis kromp het personeelsbestand ook al fors. Ook opgelegde bezuinigingen speelden toen een rol. In 2004 had het UWV nog ruim 25 duizend mensen in dienst, nu zijn dat er nog een ruime 16 duizend. Een ‘flexibele schil’ dient als schokdemper voor economische pieken en dalen. In 2010, midden in de crisis, had het UWV een recordaantal van 3.217 tijdelijke medewerkers in dienst. Daar is nu nog ongeveer de helft van over.

Iedereen in de organisatie is zich ervan bewust, zegt een woordvoerder. ‘Als je hier komt werken, kan dit een van de consequenties zijn. Als het goed gaat met de economie, hebben we gewoon minder te doen.’ Wie op de wip zit kan rekenen op goede begeleiding naar een nieuwe functie; de werkgever is tenslotte het UWV. Die nieuwe baan kan binnen of buiten het UWV zijn, want de organisatie is nog wel naarstig op zoek naar verzekeringsartsen en ict’ers.

Gedwongen ontslagen zijn tot nog toe niet nodig geweest en zullen ook niet nodig zijn, is de hoop binnen het UWV. ‘Externe plaatsing, interne plaatsing, begeleiding, jobcoaching, dat wordt allemaal heel bewust ingezet. 2020 duurt nog even, maar we zijn er nu al mee bezig.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.