Het doek valt voor de hedgefonds-Beatles

GO, ‘het beste hedgefonds van Nederland’, geliquideerd...

AMSTERDAM Opeens was de vaart eruit, bij Go Capital. In 2006 en 2007 leek het nog alsof iedere kapitaalkrachtige Nederlander een voet tussen de deur wilde hebben bij het belangrijkste Nederlandse hedgefund, dat begin 2006 de prestigeuze ‘Fund of the Year’-prijs kreeg. De uitlover, het gezaghebbende Londense Eurohedge, sprak over ‘spetterende rendementen’ en was trots op het feit dat voor het eerst een Amsterdams hedgefonds een brancheprijs in de wacht sleepte.

De managers van GO haalden de prijs niet op. Ze vonden het ‘te veel eer’ en wilden ‘aan de slag blijven voor hun klanten’ – zo hielden tevreden GO-beleggers elkaar voor.

De prijs leek het sluitstuk van het financiële jongensboek dat het Global Opportunities Fund tot dan toe was. Drie bankmannen begonnen in 2000 voor zichzelf, omdat ze als zelfstandige meer mogelijkheden zagen dan bij hun baas, ABN Amro. Het waren Frans van Schaik, Corneille Couwenberg en Ron Belt, alledrie rond de 40, en nationaal en internationaal geprezen om hun aandelenresearch en -analyse.

Later zou Ron Belt worden vervangen door Mike Kranenburg en kwam Albert Jellema erbij. Daarmee was het huidige viertal compleet. In de markt werden ze geniaal genoemd, en heetten ze zelfs de fabulous four, naar the Beatles. Ook de onderlinge chemie werd net als in de Liverpoolse band geroemd; alleen met elkaar leidde het tot iets heel bijzonders.

Tot dit jaar.

Op 11 maart 2008 maakte GO bekend de deur in het slot te gooien. Beleggers konden niet langer bij hun geld, om een implosie van het fonds te voorkomen. Maandag maakte GO bekend het fonds te liquideren, en volgend jaar opnieuw te beginnen.

Frans van Schaik, een van de oprichters, zegt dat hij altijd heeft gewezen op de risico’s van zijn fonds. ‘We zijn klein begonnen, en we zijn nog steeds klein. In 2000 dacht iedereen dat wij te veel risico’s namen, maar toen het in 2001 en 2002 tot goede rendementen in relatief slechte tijden leidde, ging het steeds beter. We kregen we steeds meer inflow. We zijn van honderd naar 630 gegaan, en nu staan we op 275.’

GO liet in de moeizame beursjaren 2003, 2004 en 2005 jaarrendementen zien van 52, 31 en 69 procent. In die jaren kregen hedgefondsen, tot dan toe vrijwel onbekende grootheden in de financiële wereld, steeds meer sex appeal. Zij konden – zo zeiden de fondsen – ook hoge rendementen halen in een neergaande of stilstaande markt.

De mannen van GO Capital sponnen garen bij hun imago van financieel alchemisten. Lange perioden was het fonds gesloten voor nieuwe klanten. In de luttele weken dat GO open was, stroomden tientallen miljoenen toe.

‘De fine fleur van Nederland is klant,’ weet Michael Kraland, oprichter van beleggingssites IEX en Inveztor. ‘Vastgoedmannen, heren uit de Quote 500, de top van de effectenwereld. Iedereen die ertoe doet.’ Ook Kraland zelf stak geld in GO – net als bedrijvenadviseur en oud-bankier Joop Krant.

‘GO Capital was het beste dat Nederland de hedgefondsindustrie te bieden had. Ze hebben fantastische deals gedaan. Maar dit jaar mislukte bijna alles’, aldus Kraland. Zo werden de aandelen die GO had in het Duitse vliegtuigmotorenbedrijf Thielert vrijwel waardeloos na een grote fraudezaak.

Een vermogende GO-klant uit vastgoedkringen, die niet met zijn naam in de krant wil, is veel kritischer. ‘De jongens van GO hebben de afgelopen jaren zoveel geld verdiend, dat het ze weinig meer kan schelen. Ze zaten veel te zwaar in moeilijk verhandelbare fondsen. Oliedom tijdens een liquiditeitscrisis. Ik verwacht een aantal stevige rechtszaken.’

Het management van GO verdiende de afgelopen jaren 125 miljoen euro (vóór aftrek van kosten) aan het fonds. Net als elders in de hedgefondswereld bracht GO een beheersvergoeding van 2 procent in rekening, en een prestatiebonus van 20 procent.

De woede van de vastgoedman staat niet op zich. Tijdens de laatste beleggersvergadering van GO Capital, op 28 oktober in het Hilton Hotel in Amsterdam, was de sfeer warrig en ruzieachtig. Participanten gaven af op het beleggingsbeleid van GO, en aan het eind van de vergadering was het niet duidelijk hoe het fonds verder zou gaan.

Gesprekken tussen GO en een aantal grote klanten beslechtten het pleit. GO heeft de afgelopen maanden veel beleggingen verkocht, en keert de opbrengsten uit aan de participanten. Ook de resterende aandelenpakketten worden te gelde gemaakt en verdeeld.

Vroege klanten van GO halen een bescheiden rendement op hun belegging. De late instappers zien een flink deel van hun inleg niet terug, terwijl zij hoopten dat hun privékapitaal zou verdubbelen bij het icoon van de Nederlandse hedgefondsindustrie.

Van Schaik: ‘Zo gaat het in deze branche. Er zijn altijd risico’s. Dus als het goed gaat, moet je niet te hoog van de daken schreeuwen, want het kan ook zo weer anders gaan. Zoals nu dus.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden