Het CWI had zijn langste tijd wel gehad

ens de Groot, bestuursvoorzitter van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), ging vorig jaar december niet met vakantie. Hij wilde tijdens kabinetsformatie de vinger aan de pols houden....

Van onze verslaggevers Frank van Alphen en Elsbeth Stoker

De Groot wilde voorkomen dat onderhandelaars Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en André Rouvoet besluiten namen die niet goed waren voor zijn CWI. Hij moest bijvoorbeeld niet denken aan een fusie met het veel grotere UWV. Dat zou de aandacht afleiden van de werkelijke taak: moeilijk bemiddelbare werklozen aan het werk helpen. Nu de arbeidsmarkt floreert, is dat een stuk makkelijker. Nauwe samenwerking is prima volgens De Groot, maar een fusie zou te veel onrust veroorzaken. Het UWV was immers zelf het product van veel fusies tussen uitvoerders van de sociale zekerheid en reorganisaties.

De zorg van De Groot, die sinds 2002 aan het roer staat bij de opvolger van het Arbeidsbureau, was niet uit de lucht gegrepen. In de uitgelekte conceptversies van het regeerakkoord van Balkenende IV stond dat het CWI zou worden opgeheven en zou opgaan in het UWV. Ook voormalig minister Gerrit Zalm van Financiën had zich weleens laten ontvallen dat het CWI zijn langste tijd had gehad.

In de eindversie van het regeerakkoord, die in februari het licht zag, was de passage over het CWI flink afgezwakt. Daarin staat dat het CWI, het UWV en de gemeentelijke sociale diensten worden aangespoord hun werkzaamheden beter op elkaar af te stemmen. En dat het kabinet 190 miljoen euro wil besparen op arbeidsbemiddeling en uitvoering van sociale zekerheidwetten zoals de WW en WAO.

De vrijdag door minster Piet Hein Donner van Sociale Zaken aangekondigde fusie tussen UWV en CWI moet leiden tot die geplande besparing.

Donner verwacht dat de fusie circa 1.500 banen gaat kosten. Bij CWI en het UWV werken nu ruim 21 duizend mensen. Volgens het UWV is een deel van banenverlies toe te schrijven aan de daling van het aantal werklozen. ‘We moeten mee bewegen met de conjunctuur’, aldus de UWV-woordvoerder.

De vrees dat een fusie onrust kan veroorzaken, is niet ongegrond. De fusie tussen uitkeringsorganisaties zoals GAK, Cadans en SFB in 2002 was een uiterst complexe operatie. De afzonderlijke automatiseringssystemen moesten worden gekoppeld. Bovendien bracht het kabinet in die periode ingrijpende wijzigingen aan in onder meer de WAO en de WW.

Deze opeenstapeling van zaken leidde tot achterstanden bij het UWV, klagende klanten en Kamervragen.

Het UWV en CWI verwachten niet dat de aangekondigde fusie leidt tot chaotische taferelen. Beide organisaties hebben immers al ervaring opgedaan met elkaar. ‘Deze fusie is geen koerswijziging, maar een logisch gevolg van de werkwijze die we nastreven’, zegt de woordvoerder van het CWI.

In Amsterdam en een vijftal andere gemeenten wordt sinds 2004 geëxperimenteerd met zogeheten Toonkamers. Daar hebben de werkzoekenden te maken met een vaste klantregisseur. Bij hem of haar kunnen ze terecht voor al hun werk- en uitkeringszaken. De resultaten zijn bemoedigend. Meer werkzoekenden dan gemiddeld vonden sneller een baan. Onder meer doordat ze niet hoefden te wachten tot het UWV iets had doorgegeven aan het CWI en vice versa. En doordat de regisseur sneller knopen kan doorhakken. Die medewerkers gingen bovendien met meer plezier naar hun werk.

Een gigantische nationaliseringsoperatie. Zo werd de samenvoegen van GAK, SFB, Uszo, Guo en Cadans in 2002 genoemd. Voorheen werd het toekennen van onder meer arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsuitkeringen geregeld door werkgevers en werknemers per branche. De overheid wilde dit in eigen hand nemen. Reden hiervoor was ontevredenheid over het immer stijgend aantal arbeidsongeschikten. In 2000 waren er 900 duizend arbeidsongeschikten. Inmiddels is dit aantal met bijna 300 duizend gedaald. De daling is het resultaat van een herkeuringsactie en aanscherping van de instromingseisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden