Van het kastje naar de muur Verlenging rijbewijs

Het CBR klungelt bij de verlenging van rijbewijs

Ane’s rijbewijs dreigt niet op tijd verlengd te worden door vertraging bij het CBR. Zonder rijbewijs komt zijn vrijwilligerswerk in de problemen en kan hij zijn kleinkinderen niet ophalen van school.

Een man achter het stuur in de auto. Beeld ANP

Klacht

De verlenging van Ane Koopmans’ (72) rijbewijs verloopt bijzonder stroef. Als hij in oktober de Volkskrant mailt over ‘de onverkwikkelijke gang van zaken’ bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is hij al drie maanden bezig met de vernieuwing. Op 18 november moet het gepiept zijn, maar Koopmans heeft er geen enkel vertrouwen in dat het CBR de deadline zal halen.

Daar heeft hij alle reden toe. Omdat Koopmans in 2006 en 2008 is betrapt met alcohol op achter het stuur, moet hij een gezondheidsverklaring aanleveren om zijn rijbewijs te verlengen. Maar het CBR heeft een enorme achterstand in het verwerken van deze verklaringen. Zo’n 650 duizend mensen moesten er eentje indienen in 2018 – ook vanwege ouderdom, ziekte of beroep –, maar in bijna dertigduizend gevallen overschreed het CBR zijn eigen termijn van vier maanden.

Ook bij Koopmans lijkt dat te gaan gebeuren. De druppel is een bericht van het CBR met daarop de streefdatum van zijn verlenging. Die heeft het CBR vastgesteld op 21 november. Koopmans zal dan zeker al drie dagen zonder rijbewijs zitten. Tenminste, als het CBR zich aan zijn eigen planning houdt. En dat is maar de vraag. Want eerder in de correspondentie overschreed het CBR een streefdatum al met een maand.

Zo lang kan Koopmans niet zonder rijbewijs. Hij is oppasopa, en moet zijn kinderen wekelijks ophalen van school in het Friese Sint Nicolaasga, ruim 40 kilometer van zijn woonplaats Hoornsterzwaag.

Ook doet hij vrijwilligerswerk in schaatsarena Thialf in Heerenveen. Die afstand kan hij eventueel overbruggen met een elektrische fiets. ‘Die heb ik nota bene alvast aangeschaft voor het geval dat het CBR te laat is.’

Dat Koopmans nog een gezondheidsverklaring nodig heeft, verbaast hem overigens. In de verlengingsbrief van de RDW staat met dikgedrukte letters dat hij geen gezondheidsverklaring nodig heeft. Pas als hij in juli in het gemeentehuis is voor zijn verlenging, hoort hij dat hij toch een verklaring nodig heeft. Het duurt tot 15 augustus voordat deze rond is, dat is drie maanden voor de deadline en voor CBR-begrippen dus eigenlijk al te laat.

Verweer

In eerste instantie lijkt Koopmans’ paniek ongegrond. Als de Volkskrant in oktober navraag doet bij het CBR meldt een woordvoerder even later dat zijn aanvraag ‘toevallig’ die dag is afgehandeld, maar dat hij daar nog geen bericht van heeft gehad.

Na de opmerking dat dit wel erg toevallig is, doet de woordvoerder nogmaals navraag bij de afdeling. Die zegt dat Koopmans’ verlenging is verwerkt omdat de krant ernaar vroeg. Overigens adviseert het CBR iedereen die in de knel dreigt te komen, een contactformulier in te vullen via de website. Ook raadt de woordvoerder iedereen de nieuwe digitale route aan, én vier maanden van tevoren te beginnen aan het verlengingstraject.

Het CBR betreurt dat Koopmans verkeerd is geïnformeerd en erkent dat het kampt met een fikse achterstand. Die is volgens een woordvoerder te wijten aan het gestegen aantal ingediende verklaringen, juist terwijl de organisatie toewerkt naar een nieuw verwerkingssysteem.

Ook gemangeld door bedrijf of overheid? Mail uw ervaring naar kastjemuur@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden