WINNAAR & VERLIEZEREric Wiebes en Wopke Hoekstra

Het bier van Eric Wiebes, de buikpijn van Wopke Hoekstra

Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken).  Beeld ANP
Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken).Beeld ANP

Eric Wiebes - minister Economische Zaken

Natuurlijke charme

‘We willen allemaal met elkaar bier drinken. Dat is allemaal heel belangrijk’, zei Eric Wiebes. Hij blijft het meest ongeleide projectiel van dit kabinet – iemand die verbaal nog wel eens uit de heup wil schieten. En dankzij een soort natuurlijke charme komt hij er ook mee weg. Als wethouder van Amsterdam overleefde hij de crisis over de Noord-Zuidlijn, in Den Haag was hij de enige bewindspersoon die niet struikelde over het belastingendossier.

En nu meet hij zich een heldenrol aan. Naast de mensen in de zorg zijn ook de kabinetsleden helden, zo zei hij deze week. Zonder de steunregelingen van Rutte III waren er nu twee miljoen werklozen geweest. Hij riep ondernemers ook op creatief te zijn. De anderhalvemetereconomie alleen zal de bedrijven niet zal redden. ‘Alles voor iedereen vergoeden gaat niet.’ Financiële hulp aan bedrijven moet vanaf nu ‘proportioneel en gepast’ zijn. Een echte realist en pragmaticus.

‘Het is niet de overheid die in detail opstelt hoe een cafétafeltje wordt ingericht of een terras wordt opgesteld. Wij staan klaar om feedback te geven, mee te denken, maar niet om goedkeuring te geven. Het is niet zo dat het cafébeleid in de plenaire zaal of door het kabinet wordt ontworpen. Dat gaat ons boven de pet’, zo merkte hij op. Met zo iemand kan je in Nederland een biertje drinken.

Minister Wopke Hoekstra  (Financiën). Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra (Financiën).Beeld ANP

Wopke Hoekstra - minister van Financiën

Beetje stijve hark

Sinds Nederland in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn traditionele kneiterigheid overboord gooide, zijn de namen van vele ministers van Financiën gekoppeld aan een gat.

Er waren de gaten van Witteveen en Vondeling en het reuzengat van Van der Stee. Maar Wopke Hoekstra lijkt de minister te worden die mogelijk een zwart gat achterlaat. Een gat waar we nooit meer uitkomen. Dat het hele land opvreet, zoals het astronomische zwarte gat het licht.

Na het eerste noodpakket is er inmiddels een tweede en een derde en vierde lijken ook wel noodzakelijk. Elke dag worden nog nieuwe tegenvallers gemeld. Het lijkt langzaam op dweilen met de kraan open. Hoekstra zei zelf deze week ‘onmiddellijke buikpijn’ te hebben gekregen van de werkloosheidscijfers, nadat het CBS meldde dat het aantal mensen met betaald werk nog nooit zo snel is afgenomen. Hoekstra blijft toch een beetje de stijve hark. Onhandig hoe hij de Italianen in de gordijnen joeg. En deze week kreeg hij nog een tik van de Algemene Rekenkamer op zijn vingers voor de aandelenaankoop van Air France-KLM vorig jaar omdat het parlement te laat is geïnformeerd, terwijl hij bezig is een nieuwe cheque uit te schrijven voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

De buikpijn van Hoekstra kan ook weer in de annalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden