HERZIENING BELASTINGSTELSEL prof. dr. S. Cnossen hoogleraar fiscale economie Erasmus Universiteit Rotterdam

'Er heeft geen publiek debat plaatsgevonden over de plannen om het belastingstelsel te herzien. Het is een puur Haags arrangement geweest....

Daarom dient er alsnog een maatschappelijk debat te worden gehouden. Dat moet elke mogelijke uitkomst kunnen hebben, inclusief die van het regeerakkoord. Als er geen discussie meer komt, kan de Tweede Kamer de komende jaren alleen nog maar technische correcties aanbrengen. De volksvertegenwoordiging degradeert zich zodoende tot stempelmachine.

Ik vind de plannen conceptueel niet sterk. De inkomstenbelasting herken ik niet meer. Ik mis met name een vermogenswinstbelasting die, in tegenstelling tot wat velen beweren, verbluffend eenvoudig kan worden opgezet. De nieuwe rendementsbelasting op vermogen maakt ontduiking nog steeds mogelijk. Nu worden alleen de kleine spaarder en de kleine ondernemer gepakt. Mensen en bedrijven met grote vermogens en niet-ingezetenen die in Nederland beleggen, ontspringen de dans. Dat vind ik asociaal, met name in een maatschappij waarin de inkomensongelijkheid toeneemt.

Ik wil nog eens pleiten voor een duale inkomstenbelasting die alle inkomsten uit vermogen aan de bron belast. Daarmee wordt ontduiking aanzienlijk moeilijker en wordt kapitaalvlucht niet te aantrekkelijk. Bovendien zou ik de bestaande vermogensbelasting willen handhaven. Ik denk dat vermogens en vermogensinkomsten zodoende rechtvaardiger en doelmatiger worden belast.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden