Herverzekeraar Munich Re haalt geld van bank

Voor het eerst heeft een grote financiële instelling banktegoeden in cash opgenomen en opgeslagen in een kluis. Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, reageert hiermee op de dreiging van negatieve rentes.

Goudstaven liggen opgeslagen in de HSBC-kluis in Londen, 2007. Munich Re heeft niet alleen geld van de bank gehaald, maar ook een onbekende hoeveelheid goud aangekocht. Beeld Reuters
Goudstaven liggen opgeslagen in de HSBC-kluis in Londen, 2007. Munich Re heeft niet alleen geld van de bank gehaald, maar ook een onbekende hoeveelheid goud aangekocht.Beeld Reuters

Het gaat om een bedrag van enkele tientallen miljoenen euro's in cash - 'Meer dan tien miljoen en minder dan honderd miljoen' volgens bestuursvoorzitter Nikolaus von Bomhard - dat in twee verschillende valuta's in de vorm van bankbiljetten zal worden bewaard.

undefined

Opgeslagen goudstaven

Daarnaast heeft Munich Re ook goud aangekocht. Hoeveel goudstaven zijn opgeslagen, is onbekend. De herverzekeraar weigerde een totaalbedrag te noemen.

Wel verklaarde de bestuursvoorzitter dat het goud en de bankbiljetten niet in het eigen hoofdkantoor in München liggen. Waar ze wel zijn ondergebracht zei hij niet, om geen criminelen of terroristen op het spoor zetten.

Volgens von Bomhard gaat het om een soort van proef. 'We kijken om ons heen wat andere instellingen doen om geen negatieve rente te moeten betalen. Het zou een experiment kunnen worden genoemd, maar het bewijst hoe ernstig de situatie is.' Op het totale vermogen van 224 miljard euro dat Munich Re heeft, zijn enige tientallen miljoenen onbeduidend.

Financiële instellingen moeten nu 0,4 procent rente toe betalen op deposito's die ze aanhouden bij de Europese Centrale Bank. Dat kan in de toekomst verder oplopen. Volgens persbureau Bloomberg zijn er al meer institutionele beleggers - zoals verzekeraars, pensioenfondsen en spaarbanken - aan het kijken of de kosten van het zelf opslaan, beveiligen en verzekeren van grote bedragen opwegen tegen de kosten van een negatieve rente.

Von Bomhard bekritiseerde in een toelichting bij de presentatie van het jaarverslag op de scherpst mogelijke wijze het monetaire beleid van de ECB, dat tot de extreem lage en zelfs negatieve rentes op de geldmarkt heeft geleid. Hij noemde het effect voor spaarders en de financiële sector 'verwoestend' en sprak van het 'failliet van het monetair beleid'.

Negatieve rente

Munich Re heeft veel last van de lage rente. De winst nam vorig jaar al af tot 3,1 miljard euro, ondanks het feit dat door het uitblijven van grote natuurrampen de schade-uitkeringen beperkt waren. Voor dit jaar verwacht de herverzekeraar een winst van 2,3- tot 2,8 miljard euro.

Ook particuliere spaarders dreigen nu in Duitsland te worden gedupeerd door de negatieve rente. Topman Bernhard Uppenkamp van Sparkasse Oberhausen zei donderdag bij de toelichting op het jaarverslag een negatieve rente of 'strafrente' voor zeer rijke klanten niet langer uit te kunnen sluiten. Juist deze bank vlak over de grens heeft ook Nederlandse spaarders.

De baas van Munich Re zei dat de Duitse regering niet gelaten mag toekijken 'hoe spaarders hun vermogen als sneeuw voor de zon zien wegsmelten'. Vorige week werd niet alleen de negatieve rente die banken moeten betalen op deposito's verhoogd van 0,3 naar 0,4 procent. Ook werd tegelijkertijd de officiële rente - de herfinancieringsrente - verlaagd van 0,05 naar 0 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden