'Herstelbank' tempert ruzie met Antillen over belasting

De oprichting van een nieuwe investeringsbank heeft een dreigende ruzie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen gesust. De 'Herstelbank' is onderdeel van een nieuwe belastingregeling die staatssecretaris Wijn van Financiën en de Antilliaanse minister van Financiën De Lannooy overeen zijn gekomen....

De onmin tussen Nederland en de Antillen ging over de dividendbelastingdie Nederlandse bedrijven betalen over winstuitkeringen die ze naar deAntillen sluizen. Op dit moment betalen ze daar nu nog 8,3 procent over - in Nederland wordt 25 procent belasting geheven op winstuitkeringen. Perjaar worden honderden miljoenen aan dividend vanuit Nederland naar deAntillen overgeboekt.

De Antillianen zagen in de afgelopen jaren tot hun leedwezen dat steedsminder geld naar de eilanden kwam, en wilden het tarief op nul zetten.Volgens minister De Lannooy worden de Antillen achtergesteld bij landenbinnen de EU die wel een nultarief kennen, zoals Cyprus en Malta.

De Nederlandse regering zag echter niet veel in het verlagen van dedividendbelasting. Wijns vrees was dat met de verlaging een nieuwe'Antillenroute' zou ontstaan, waarlangs Nederlandse bedrijven belastingkonden ontduiken zonder dat de Antilliaanse economie er wijzer van werd.

In het akkoord dat nu is gesloten wordt het tarief verlaagd tot 0procent. Daar staat echter tegenover dat het dividend dat naar de Antillenwordt overgeboekt voor vier jaar wordt weggezet bij de Herstelbank, eenbedenksel van de Antilliaanse overheid. Het geld dat op de Herstelbankwordt gestald, kan vervolgens worden geïnvesteerd in duurzame economischeactiviteiten op de Antillen. 'Daarmee gaan de Antillen van eenbelastingparadijs naar een investeringsparadijs', aldus Wijn, die deze weekin het kader van de onderhandelingen een bezoek aan Cura¿cao bracht.

Sommige bedrijven zijn uitgezonderd van de verplichting hun dividendenbij de Herstelbank te stallen. Beursgenoteerde bedrijven, banken,verzekeraars en pensioenfondsen worden al dermate streng gecontroleerd datzij sowieso onder het nultarief vallen.

De status van de Antillen als belastingparadijs stamt uit de TweedeWereldoorlog, toen veel geld naar Cura¿cao werd overgeboekt.

Na het einde van de oorlog ontwikkelde zich een florerendeoffshore-sector. Op een gegeven moment was de sector goed voor een kwartvan de Antilliaanse economie. Inmiddels is dat teruggelopen tot iets meerdan tien procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden