Herstel woningmarkt zet door; 'voor het eerst in bijna alle regio's'

Het herstel van de Nederlandse woningmarkt houdt aan. De huizenprijzen stegen in het tweede kwartaal met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, nadat in het eerste kwartaal van 2014 al een plus van ruim 1 procent was genoteerd. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag.

Beeld anp

Hoe ontwikkelt de woningmarkt zich in uw regio? Bekijk het hier!

Sinds het begin van de crisis, najaar 2008, werden er daarbij in geen enkel kwartaal zo veel huizen verkocht als in de afgelopen drie maanden.

Opvallend hierbij is dat voor het eerst sinds de crisis het herstel overal in het land zichtbaar is, zegt economieredacteur van de Volkskrant Yvonne Hofs. 'Bij de vorige cijfers was ook al sprake van stijgende prijzen, maar gold dat vooral in een paar gebieden. Nu geldt het voor bijna alle regio's.'

Grote verschillen
Toch zijn er regionaal nog grote verschillen. In de regio's Den Helder en Noordoost-Groningen dalen de prijzen nog. In het Gooi en in Hardenberg (Noord-Twente), maar ook in Amsterdam, schieten de prijzen juist omhoog. 'Dit duidt erop dat ook dure huizen weer gaan lopen', zegt Hofs. 'Die zijn weer in trek. Tot nu toe waren het vooral de starterswoningen die groei lieten zien.'

In de hoofdstad zijn de prijzen in een jaar tijd met ruim 10 procent gestegen. Bovendien is de druk op de woningmarkt daar groot. Was het aandeel van de in Amsterdam verkochte woningen op het totaal in 2008 nog 6,7 procent, afgelopen kwartaal was dat liefst 9 procent. Het laat zien hoe groot de vraag naar woningen in Amsterdam nog altijd is.

Daarvoor zijn twee oorzaken, denkt Hofs. Ten eerste heeft de overheid steunmaatregelen getroffen zoals de startersregeling en het versoepelde schenkingsrecht. Maar daarnaast hebben veel woningzoekers het gevoel dat het dieptepunt is bereikt. 'Ze hebben het gevoel: we moeten nu kopen, anders zijn we te laat en zijn de prijzen alweer gestegen.'

Dat beaamt NVM-voorzitter Ger Hukker tegenover het ANP: 'Veel consumenten hebben de aankoop van hun woning lange tijd uitgesteld, waardoor er nu een soort prop van de markt schiet. Er is sprake van een inhaalvraag die wordt versterkt door nieuwe beleidsmaatregelen.' Ook het strengere huurbeleid met hogere huurprijzen en de lage hypotheekrente geven de koopwoningmarkt volgens hem een extra duwtje in de rug.

In totaal verkochten NVM-makelaars in de periode april-juni 29.216 woningen. Dat is 41 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Het gemiddelde bedrag waarvoor een woning van de hand is gedaan, kwam afgelopen kwartaal uit op 215.000 euro.

Waarschuwing
De NVM waarschuwt ondanks de positieve berichten voor al te groot optimisme. De huizenprijzen liggen nog altijd ver onder het niveau van voor de crisis en een aantal van de effecten die de woningmarkt nu extra aanjagen, zijn maar van tijdelijke aard. Bovendien is sprake van grote regionale verschillen. Het krachtige herstel doet zich vooral voor in de grote steden, niet op het platteland. Sommige woningtypen, zoals vrijstaande woningen, zijn vergeleken met een jaar geleden nog altijd in prijs gedaald.

De vraag naar woningen wordt volgens de NVM nog steeds geremd door de verscherpte kredieteisen van banken. Ook de restschuld waarmee veel huishoudens zitten opgescheept, belemmert de doorstroming op de woningmarkt, aldus de makelaarsorganisatie.

Ongeveer 45.000 woningen, ofwel eenvijfde van alle huizen die te koop staan, worden door de NVM geclassificeerd als moeilijk verkoopbaar. Dit zijn veelal duurdere huizen die al langer dan een jaar worden aangeboden. De vraagprijs van deze woningen ligt door de bank genomen nog zeker 20 procent boven de geschatte marktwaarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.