Herstel huizenmarkt zet door

De Nederlandse woningmarkt is in het laatste kwartaal vorig jaar verder opgeleefd. Er werden twee keer zoveel huizen verkocht als op het dieptepunt van de crisis.

Een makelaar plakt een 'verkocht'-sticker op een huis in Delft. Beeld anp

Dat blijkt uit de verkoopcijfers die de Nederlandse Makelaarsvereniging (NVM) vandaag presenteert. In totaal verkochten NVM-makelaars 34.622 huizen in de laatste drie maanden van het jaar. Dat is ruim 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de huizenprijs steeg met 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 'Deze cijfers zijn beter dan verwacht, de crisiskwartalen liggen definitief achter ons', constateert makelaarvoorzitter Ger Hukker.

De verkoopcijfers van NVM-makelaars, die samen ongeveer 70 procent van alle transacties in Nederland doen, geven het meest actuele beeld van de Nederlandse woningmarkt. De prijzen worden vastgesteld op het moment dat koper en verkoper een voorlopig koopcontract tekenen. Het Centraal Bureau voor Statistiek noteert een deal pas als die enkele maanden later bij de notaris gepasseerd is.

Een huis dat te koop staat heeft extra groot de vraagprijs in de tuin geplaatst. Beeld anp

Wilt u weten hoe de huizenprijs zich in uw regio ontwikkelt?

Kijk op volkskrant.nl/huizenmarkt

De NVM ziet het herstel niet alleen terug in de verkoopcijfers, ook de voorraad te koop staande woningen neemt gestaag af. Inmiddels worden zelfs de woningen die al lang te koop staan steeds beter verkocht. Een andere indicatie dat de markt aantrekt, is het verschil tussen de vraagprijs en de (lagere) prijs waarvoor een huis uiteindelijk wordt verkocht. Dat lag vorig jaar op 8 procent van de vraagprijs en is inmiddels teruggelopen naar 5,5 procent.

Ook voor het volgende jaar is de makelaarsvereniging positief. In eerste weken van januari, doorgaans een zeer lauwe periode, loopt de verkoop nu goed door. Hukker verwacht dat het aantal verkochte woningen volgend jaar 5 tot 15 procent hoger zal liggen dan in 2014 en voorspelt dat prijzen 2,5 tot 3 procent stijgen. Maar voegt daar direct aan toe dat de stemming ook zo weer kan omslaan door 'politieke onrust en instabiliteit in de wereld'.

Overigens kan de vlag nog niet bij alle makelaars in het land uit. Er zijn nog altijd grote regionale verschillen. De meest dynamische woningmarkt van Nederland is met afstand het gebied binnen de ringweg en buiten de grachtengordel van Amsterdam. Maar ook in andere grootstedelijke gebieden met een hoog opgeleide bevolking gaat het goed. Op het platteland van Gelderland en het oosten van Noord Brabant worden intussen amper huizen verkocht. Dramatisch is de situatie voor huizenbezitters in het aardbevingsgebied van Groningen.

Huizen te koop in een straat in Utrecht Beeld anp
Ontwikkeling van het woningaanbod volgens de cijfers van makelaarsvereniging NVM. Beeld NVM
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.