Herschikking farmaciesector: Teva neemt Allergan over

Voor 37 miljard euro neemt de Israëlische farmaceut Teva een deel van branchegenoot Allergan over. Het nieuwe bedrijf wordt veruit de grootste producent van generieke medicijnen. Een overname van het in Amsterdam gevestigde Mylan is nu definitief van de baan.

Jurriaan Nolles
Allergietest van Allergan. Een deel van dit bedrijf is overgenomen door Teva. Beeld Spencer Grant
Allergietest van Allergan. Een deel van dit bedrijf is overgenomen door Teva.Beeld Spencer Grant

Teva neemt de divisie van Allergan over die generieke geneesmiddelen produceert. Deze medicijnen zijn een stuk goedkoper dan merkgeneesmiddelen, omdat de patenten erop verlopen zijn.

Teva is al de grootste producent van generieke geneesmiddelen en kan door de overname zijn positie in deze tak van de geneesmiddelensector verstevigen. De omzet van Allergan, jaarlijks 18 miljard euro, komt voor eenderde deel op het conto van de productie en verkoop van generieke geneesmiddelen.

Teva (omzet ruim 8 miljard euro) heeft 37 miljard euro over voor de botoxfabrikant Allergan. Het hoofdkantoor van Allergan staat in Dublin en het bedrijf produceert veel in de Verenigde Staten.

Afgelopen weekend gonsde het al van de geruchten over de miljardendeal. Gisteren hebben de twee bedrijven de overname bevestigd. Allergan ontvangt bijna 31 miljard euro in contanten. Het bedrijf krijgt bovendien 10 procent van de aandelen in Teva, ter waarde van ruim 6 miljard euro.

Op overnamepad

Dat Teva en Allergan samengaan, betekent de zoveelste overname binnen de geneesmiddelenindustrie. Volgens financieel persbureau Bloomberg is er alleen in 2015 al voor 180 miljard dollar aan transacties betaald.

Bij Allergan en Teva was het de afgelopen maanden niet anders. Allergan werd eind vorig jaar al overgenomen door Actavis, waarna de twee bedrijven verder gingen onder de naam Allergan. Het gefuseerde bedrijf hoorde naar eigen zeggen tot de topdrie van grootste farmaceutische bedrijven ter wereld.

Ook Teva was de afgelopen maanden nadrukkelijk op overnamepad. Het deed onlangs een bod op de divisie van Mylan die generieke medicijnen produceert. Mylan was niet gediend van het vijandige overnamebod en legde het resoluut naast zich neer. Daartoe verhuisde het Amerikaanse Mylan begin dit jaar naar Amsterdam. In Nederland kunnen bedrijven zich wapenen tegen een vijandig overnamebod door een beschermingsstichting op te zetten. Stichting Preferred Shares Mylan probeerde zo een overname te blokkeren door een hoop aandelen te kopen. Bijna alle grote advocatenkantoren op de Amsterdamse Zuidas stonden al klaar voor de overnamestrijd, als advocaat van Mylan of Teva of als adviseur van een grootaandeelhouder.

Voor beide partijen goed

Teva had zijn aandelenpakket in Mylan al uitgebreid naar 4,6 procent, maar ziet nu toch af van de overname. Volgens de directie is het beter voor alle belanghebbenden om het bod in te trekken. 'We blijven erin geloven dat een overname van Mylan voor beide partijen goed was geweest. Maar we zijn er van overtuigd dat we ons met Allergan het best kunnen positioneren in de markt voor generieke medicijnen', zegt de directie.

Het aandeel van Teva schoot op de Amerikaanse beurs met 16,4 procent omhoog. Een aandeel Allergan steeg met 6,2 procent. De koers van Mylan kelderde daarentegen met 14,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden