Hermans stapt op als senator VVD na Meavita-debacle

Loek Hermans stapt op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij Meavita. Maandag oordeelde de Ondernemingskamer in Amsterdam dat de vroegere top van de thuiszorgorganisatie zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. De FNV had een zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd.

Loek Hermans stapt op als senator VVD na Meavita-debacle. Beeld anp

'Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen', schrijft hij in een verklaring. 'Hoewel het rapport nog wordt bestudeerd, richt het persbericht van de ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is mijn taken als senator uit te oefenen.'

De VVD begrijpt het besluit van Loek Hermans om op te stappen uit de Eerste Kamer. 'We zijn hem veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan', liet het partijbestuur in een verklaring weten. Ook premier Mark Rutte is Hermans 'ongelooflijk dankbaar' voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan.

Hermans leidde de raad van commissarissen bij het thuiszorgbedrijf toen het zes jaar geleden failliet ging. Volgens de vakbond zijn Meavita-medewerkers tonnen misgelopen door het faillissement. Het bedrijf liet een miljoenenschuld achter. FNV wil de toenmalige bestuursleden en toezichthouders, onder wie VVD-coryfee Hermans, persoonlijk laten opdraaien voor de ondergang van het thuiszorgconcern.

Eerste uit drie stappen

Het vaststellen van wanbeleid door de Ondernemingskamer is de eerste uit drie stappen in die richting. Voor FNV mag al duidelijk zijn wie persoonlijk aansprakelijk is, een rechter moet dit nog vaststellen. Dat is stap twee, waarna nog de hoogte van de schade moet worden bepaald. Het is nog onduidelijk wanneer dit gebeurt.

Als anderen hun schade ook verhalen, 'praten we over tientallen miljoenen', lopen FNV-bestuurder Gijs van Dijk en advocaat Arno van Deuzen op de zaken vooruit. Voor de FNV is naar eigen zeggen genoegdoening nog belangrijker dan het geld. 'Het blijkt dat toezicht houden een vak is. Toezicht houden is geen erebaantje, slapend rijk worden is er niet meer bij.'

Meavita was in 2007 ontstaan uit een fusie. De organisatie had 20 duizend werknemers, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100 duizend cliënten in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Twee jaar later was het bedrijf al failliet. Tientallen miljoenen euro's waren in rook opgegaan, een positief eigen vermogen werd razendsnel een onhoudbare schuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden