Herbert Diess nieuwe topman bij Volkswagen

De coup bij het Duitse Volkswagen (VW) is gelukt. Herbert Diess wordt de nieuwe topman. Matthias Müller, die in 2015 werd aangesteld na Dieselgate, is met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven. Tegelijkertijd wordt de hele organisatie vereenvoudigd. Volkswagen krijgt een nieuwe structuur met zes divisies en een speciale afdeling voor China. De vrachtwagen en busdivisie worden apart naar de beurs gebracht.

Peter de Waard
Herbert Diess Beeld Tony Ding
Herbert DiessBeeld Tony Ding

Diess is 59 jaar, geboren in München, en heeft de Oostenrijkse nationaliteit. Hij werkte voor hij in 2014 overstapte naar Volkswagen bij rivaal BMW, waar hij bekendstond als iemand die forse besparingen doorvoerde en die een grote fan was van elektrische auto's. Daar moet hij zich de komende jaren op richten.

De coup was gepland door de families Porsche en Piëch die de macht uitoefenen binnen het concern. Zij hopen met de nieuwe topman beter te kunnen aanhaken bij alle nieuwe technologische ontwikkelingen in de autosector. 'Het is van vitaal belang voor Volkswagen om de vaart erin te zetten en een niet te missen voet aan de grond te krijgen op het gebied van e-mobility, digitalisering van auto's en transport en andere nieuwe mobiliteitsdiensten', aldus Dies.

De 64-jarige Müller wordt in een verklaring bedankt voor zijn toewijding in de afgelopen jaren. Müller was eerder topman van dochtermerk Porsche. Hij kwam vervolgens in 2015 aan het roer te staan van de hele autogroep toen zijn voorganger Martin Winterkorn het veld moest ruimen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's.

Volkswagen voert meerdere wijzigingen door. De directeur personeelszaken stapt ook op uit de raad van bestuur. De topman van Porsche krijgt een plek in het bestuur van het autoconcern.

Top 10 marktwaarde luxe merkbedrijven in miljarden dollars

Louis Vuitton - 29, 3

Hermès - 23,4

Gucci - 13,4

Chanel - 11,0

Rolex - 8,0

Cartier - 5,4

Burberry - 4,3

Prada - 3,9

Dior - 2,4

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden