Winnaar & VerliezerHerbert Diess & Gary Jones

Herbert Diess krijgt voet aan de grond in de VS, Gary Jones verdacht van betrokkenheid bij schandaal

Herbert Diess Beeld REUTERS
Herbert DiessBeeld REUTERS

Winnaar: glorieuze terugkeer via de achterdeur van de VS

Californië liet deze week weten mogelijk dienstwagens van Volkswagen te kopen. Opmerkelijk, omdat de Amerikaanse staat bekendstaat als streng waar het gaat om voertuigemissies. En Volkswagen staat sinds Dieselgate juist te boek als smeerpijp.

Niet langer: het Duitse merk blijkt ineens de lieveling van de Californische gouverneur Gavin Newsom. Door zich te committeren aan diens strenge CO2-eisen, heeft VW zich aan de goede kant van de geschiedenis geplaatst, aldus Newsom.

De Democraat ligt overhoop met president Trump. Die wil Californië het recht ontnemen zijn eigen uitstootnormen te bepalen. Autofabrikanten die zich achter Trump hebben geschaard, hoeven wat de gouverneur betreft niet meer te rekenen op zijn klandizie.

GM, Toyota en Fiat Chrysler (FCA) steunen Trump en zien nu mogelijk miljoenen aan opdrachten aan hun neus voorbijgaan. De afgelopen jaren besteedde Californië in totaal 115 miljoen dollar aan auto’s van die merken, en werden welgeteld nul Volkswagens besteld. Dit gaat vanaf nu veranderen.

VW-topman Herbert Diess, die vorige week verklaarde de komende vier jaar maar liefst 33 miljard euro te steken in klimaatvriendelijke e-auto’s, kan zich dus in zijn handen knijpen. Hij krijgt eindelijk weer een steviger voet aan de grond in de VS, waar het dieselschandaal in 2015 uitbrak.

Gary Jones  Beeld REUTERS
Gary JonesBeeld REUTERS

Verliezer: vulde mogelijk eigen zakken ten koste van vakbondsleden

Het rommelt sowieso in de Amerikaanse autosector: deze week klaagde General Motors concurrent Fiat Chrysler (FCA) aan in een langslepende zaak waarbij bestuurders van de vakbond UAW werden omgekocht door autofabrikanten. UAW-leiders hadden voor FCA gunstiger loonvoorwaarden toegestaan dan voor concurrent GM. Die heeft hierdoor honderden miljoenen dollars te veel aan medewerkers betaald en komt nu verhaal halen bij FCA.

Diverse bestuurders van UAW hebben al toegegeven dat ze voor vele tonnen zijn gefêteerd op reisjes, etentjes en Rolexen.

Maar volgens GM is de fraude veel omvangrijker en was de top van Fiat er persoonlijk bij betrokken. Zo wordt de naam van de vorig jaar plots overleden Fiattopman Sergio Marchionne genoemd. Kort nadat GM zijn claim woensdag had gepubliceerd, stuurde UAW een persbericht uit waarin het stelde te werken aan de afzetting van diens president Gary Jones.

Jones wordt door zijn eigen bond verdacht van betrokkenheid bij het schandaal. Toen het nieuws bekend werd, hield hij snel de eer aan zichzelf en kondigde zijn vervroegd pensioen aan. De vakbondsbaas zat trouwens al thuis nadat de FBI afgelopen augustus een inval had gedaan in zijn huis. Er is overigens nog geen aanklacht tegen hem ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden