HEMA wordt verkocht

De HEMA gaat in de verkoop. De huidige eigenaar, het Britse investeringsfonds Lion Capital, onderzoekt de mogelijkheden voor de verkoop van de Nederlandse winkelketen, zo maakte HEMA donderdag bekend.

ANP

Lion Capital kocht HEMA in 2007 van Maxeda, het concern dat eigenaar is van onder meer V & D en de Bijenkorf. Deze warenhuizen staan nu ook in de etalage. Maxeda liet onlangs weten V & D inclusief restaurantketen La Place eerst te zullen verkopen. Die verkoop zou na de zomer gemeld worden.

Lion Capital kocht HEMA in 2007 van Maxeda, eigenaar van onder meer V&D en de Bijenkorf. Deze warenhuizen staan nu ook in de etalage. Maxeda liet onlangs weten V&D inclusief restaurantketen La Place eerst te zullen verkopen. Die verkoop zou na de zomer gemeld worden.

HEMA heeft 530 winkels en is actief in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. De keten wil in deze markten zijn positie verder uitbouwen. HEMA werd in 1926 opgericht als de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. De winkels verkopen alleen eigenmerkproducten, vaak in een hip design gestoken.

Omzet en bedrijfsresultaat

In 2009 bedroeg HEMA's omzet 1,1 miljard euro, 3 procent meer dan in 2008. Het bedrijfsresultaat steeg met 7 procent tot 140 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Onder de streep stond er een nettoverlies van 18,7 miljoen euro tegen een verlies van 15,2 miljoen euro een jaar eerder. Dat is met name toe te schrijven aan hogere belastingen en financieringslasten.

Het is een gebruikelijke constructie dat investeringsfondsen de overnameprijs voor een bedrijf op de betreffende onderneming afwentelen. Hierdoor zien deze bedrijven hun schuldenlast enorm stijgen.

Vakbond FNV Bondgenoten kreeg afgelopen zomer honderden klachten over onder meer de toegenomen werkdruk voor werknemers, terwijl klanten niet te spreken zijn over de rommelige winkels. HEMA zei zich niet te herkennen in de klachten.

Het Amerikaanse Citigroup en Royal Bank of Scotland begeleiden Lion Capital bij het verkoopproces. Het fonds is een grote investeerder in de consumentenmarkt. Het is onder meer eigenaar van drankconcern Orangina Schweppes, restaurantketen Wagamama en producent van ontbijtproduct Weetabix.

HEMA (ANP) Beeld
HEMA (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden