NieuwsHema

Hema lijkt in handen schuldeisers te komen, eigenaar Boekhoorn buitenspel

Hema mag dan financieel op krukken lopen, de transferstrijd om de aandelen van het oer-Hollandse bedrijf is er niet minder om. Zondagmiddag maakte het moederbedrijf van Blokker zijn interesse in Hema bekend, niet veel later gevolgd door een bericht uit de bestuurskamer van Hema zelf: de directie zou, buiten de eigenaar van het bedrijf om, dicht bij een overeenkomst met de schuldeisers zijn.

Pieter Hotse Smit
Klanten in de Hema op vliegveld Stansted nabij Londen.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Klanten in de Hema op vliegveld Stansted nabij Londen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In dat laatste scenario zouden de schuldeisers eigenaar worden van de Hema, waarmee eigenaar Marcel Boekhoorn buitenspel komt te staan. De vraag is nog met hoeveel zij de schuld in ruil voor aandelen zullen verlagen en wat hun plannen precies zijn met het bedrijf. Doorverkopen ligt het meest voor de hand.

Het gesteggel rond de Hema draait om een torenhoge schuldenlast die zou schommelen tussen de 750 en 880 miljoen euro – de erfenis van een vorige investeerder. Om het bedrijf levensvatbaar te houden onderhandelt Boekhoorn, sinds 2018 eigenaar, al maanden met de schuldeisers. De schuld moet omlaag, omdat de rentelast te zwaar drukt op de resultaten van het bedrijf. Helemaal in de huidige crisisperiode.

Boekhoorns naar eigen zeggen ‘fantastische bod’ kon de schuldeisers zondag niet behagen. Volgens de eigenaar is er ‘niet serieus gekeken’ naar zijn voorstel om de schuldenlast met ruim 500 miljoen euro te verlagen. Boekhoorn heeft zich na het afketsen van zijn bod teruggetrokken uit de onderhandelingen.

Andere oplossing

Het vertrek van de eigenaar van de onderhandelingstafel betekende volgens een woordvoerder van Hema dat op een andere manier gekeken moest worden hoe de schuld dan gereduceerd moest worden. Een overeenkomst moet de schuldeisers ervan afhouden inlossing van de schuld te eisen, want dat zou betekenen dat het uit 1926-stammende warenhuis de 100 niet zou gaan halen. ‘Vanaf het moment dat Boekhoorn geen gesprekspartner meer was voor de schuldeisers, zijn ze op zoek gegaan naar andere oplossing.’

Het resultaat – als er inderdaad een dezer dagen een akkoord komt – betekent vrijwel zeker het einde van het Hema-eigenaarschap van Boekhoorn. De overeenkomst die de Hema-directie voor ogen heeft, schuldeisers in ruil voor schuldenverlaging Hema-aandelen geven, lijkt op het plan dat de schuldeisers vorige maand zelf aan de investeringsmaatschappij van Boekhoorn – Ramphastos – voorstelden. In ruil voor een pakket aandelen zou 300 miljoen euro aan schulden kwijtgescholden worden.

Blokker

Dat hij er niet uit kwam met de schuldeisers, zou volgens Boekhoorn komen doordat zij willen rondkijken of er een beter bod op de markt te vinden is. En dat is precies waar Blokker-moeder Mirage Retail Group op aasde, of waar ze in ieder geval openlijk naar hengelde.

‘Wij hebben de ontwikkelingen rond Hema natuurlijk op de voet gevolgd’, zegt een woordvoerder van Mirage. ‘Wij zien een combinatie van twee oer-hollandse merken heel erg zitten. De kern van ons voorstel is om die twee ketens aan de achterkant samen te voegen.’

Bezoekers van de Hema genieten van een ontbijtje. Kosten? 2 euro.  Beeld Marcel van den Bergh
Bezoekers van de Hema genieten van een ontbijtje. Kosten? 2 euro.Beeld Marcel van den Bergh

Zondag maakte Mirage-topman Michiel Witteveen zijn interesse via De Telegraaf openbaar. Mirage zou donderdag een bod hebben gedaan op Hema, aldus Witteveen, op voorwaarde dat de schuldenlast dan wel met enkele honderden miljoenen omlaag zou gaan. Hij beloofde in dat geval nieuwe investeringen. ‘Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken.’ Hema zegt dit voorstel nooit officieel te hebben ontvangen.

De bonden hekelen hoe ‘sprinkhaaninvesteerders’ blijven omspringen met Hema. Waarbij het bedrijf wordt ‘kaalgeplukt’ en op lonen wordt bezuinigd, maar er intussen wel geld is voor buitenlandse uitbreiding. De FNV is er ook niet voor om Hema dan maar te redden met investeringen van het personeel, zoals is geopperd, omdat dit ‘uiteindelijk alleen de kas van Boekhoorn en de andere schuldeisers’ zou spekken.

Dat in de samenleving een wens bestaat het ‘iconische’ Hema te behouden, blijkt uit tal van burgerinitiatieven. #WeLoveHema probeert burgers te laten investeren om zo een aantal dure leningen af te lossen. HoudeHema.nl wil met Hema-liefhebbers een coöperatie maken van de huidige BV. Begin deze maand werd bekend dat de overheid staatssteun aan Hema zou overwegen nu het bedrijf het in de lockdownperiode nog zwaarder heeft gekregen.

Meer over Hema

Schuldeisers beramen coup om Hema over te nemen
Miljardair Marcel Boekhoorn is nog maar anderhalf jaar eigenaar van Hema, en nu al dreigt het warenhuis hem afhandig te worden gemaakt. Schuldeisers van Hema hebben hem een plan voorgelegd om 300 miljoen euro aan schulden kwijt te schelden in ruil voor aandelen. In dat geval zouden zij feitelijk eigenaar worden van Hema.

Kan Hema een Nederlandse Goem worden?
Als de staat Hema zou nationaliseren – hopelijk niet om de onbetaalde rekening van miljardair Marcel Boekhoorn te voldoen – hoeft dat geen fiasco te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden