NIEUWSHEMA

Hema halveert huurbetaling aan vastgoedeigenaren ‘uit vrees voor voortbestaan’

Hema gaat tijdelijk minder huur overmaken voor een deel van haar winkelpanden. Het bedrijf zegt te vrezen voor zijn voortbestaan, nu buitenlandse winkels gesloten zijn en de omzet in Nederland drastisch terugloopt. Ook het personeel moet offers brengen.

Vestiging van Hema in het centrum van Almere. In overleg met de verhuurders van een aantal panden heeft Hema de winkelhuur voor april en mei gehalveerd. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Vestiging van Hema in het centrum van Almere. In overleg met de verhuurders van een aantal panden heeft Hema de winkelhuur voor april en mei gehalveerd.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In overleg met de verhuurders van een aantal panden heeft Hema de winkelhuur voor april en mei gehalveerd, meldt een woordvoerder. Met de overige verhuurders is het bedrijf nog in gesprek. Volgens een persbericht van Hema zijn de maatregelen nodig om de continuïteit van het bedrijf op lange termijn te waarborgen. In een brief aan verhuurders is Hema stelliger: ‘Bij het aanhouden van de huidige omzetdaling komt binnen afzienbare periode het voortbestaan van onze onderneming in gevaar.’

De brief, die vorige week zou zijn verzonden door Hema-bestuursvoorzitter Tjeerd Jegen, is in handen van het Financieele Dagblad. Meer dan tweehonderd Hema-winkels in Frankrijk, Spanje, Duitsland, en België zijn gesloten. In Nederland, waar de Hema zo’n 75 procent van haar omzet vandaan haalt, liepen de inkomsten de afgelopen weken met ongeveer eenderde terug.

Bovendien zucht Hema onder een schuldenlast van zo’n 750 miljoen euro. Het bedrijf is daarmee belast door de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, die Hema in 2018 verkocht aan de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn. De rentebetalingen over deze enorme schuldenberg drukken zwaar op Hema’s financiële gezondheid.

Halverwege

De brandbrief aan de verhuurders, waarin Hema vraagt om halvering van de huur omdat haar voortbestaan in gevaar komt, ‘was misschien wat ongelukkig geformuleerd’, aldus de Hema-woordvoerder. ‘Maar als we niets doen, dan komen we in de moeilijkheden. Wij hebben verhuurders gevraagd om ons daarom halverwege te ontmoeten, en daar hadden velen van hen begrip voor.’

Het bedrijf neemt ook andere maatregelen om haar uitgaven te beperken. Behalve opschorting van een deel van haar huurverplichtingen moet Hema-personeel voorlopig afzien van een periodieke loonsverhoging. Ook wordt de reiskostenvergoeding beperkt.

Hema is bepaald niet het enige winkelbedrijf dat door de coronacrisis en isolatiemaatregelen in grote problemen komt. Vertegenwoordigers van de detailhandel en de vastgoedbranche riepen verhuurders en huurders vorige week op elkaar te helpen om de moeilijke maanden door te komen. Zo moeten winkelbedrijven die het moeilijk hebben de mogelijkheid krijgen om huurnota’s voor april later te voldoen. Het is nog onduidelijk hoeveel vastgoedeigenaren daarmee zullen instemmen.

ICI Paris XL stuurde alvast een brief naar de eigenaren van de 155 Nederlandse winkelpanden waarin de cosmeticawinkel huist: wij betalen tot nader order geen huur. ICI Paris XL heeft al haar panden gesloten in verband met het coronavirus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden