HEMA durft weer aan winst te denken

De HEMA is aan de beterende hand. Bestuursvoorzitter Tjeerd Jegen denkt dat er in de nabije toekomst zelfs weer winst zal worden gemaakt. Dit zal eigenaar private-equitybedrijf Lions Capital plezieren, want die wil al jaren van de winkelketen af zonder te veel verlies te moeten nemen.

Peter de Waard
Een HEMA-filiaal in Amsterdam. Beeld anp
Een HEMA-filiaal in Amsterdam.Beeld anp

Vorig jaar is het verlies teruggebracht tot 26,2 miljoen, tegen 72,5 miljoen in 2015. Jegen put vooral moed uit de cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar. In het belangrijke slotkwartaal van 2016 steeg de omzet met 9,2 procent en was er een verliesje van slechts 3 ton. Dat was vooral te wijten aan de investeringen in de vernieuwing van het interieur en het assortiment en de uitbreiding van de winkels.

De HEMA denkt op de goede weg te zijn. De omzet nam in 2016 toe tot 1,2 miljard euro, een stijging van bijna 5 procent. Vooral op het gebied van huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging deed de HEMA goede zaken. Daar steeg de omzet afgelopen jaar met 8,9 procent. Daarnaast werd er ook meer kleding verkocht. Of dit jaar daadwerkelijk winst zal worden gemaakt, durft Jegen niet te voorspellen. Dat is vooral afhankelijk van de gang van zaken in de tweede helft van het jaar, met de schoolverkopen en feestdagen. De HEMA zal dit jaar nog meer gaan investeren. Zo wil HEMA nog eens 25 zaken openen, vooral in de grote Duitse steden.

'Of dit jaar daadwerkelijk winst zal worden gemaakt, durft Jegen niet te voorspellen.' Beeld
'Of dit jaar daadwerkelijk winst zal worden gemaakt, durft Jegen niet te voorspellen.'Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden