Help Nederlanders aan de afgekochte Britse polissen!

Voor beleggers die niet weten waar ze hun geld nu weer eens in zullen steken is er iets nieuws: de TEP ofwel tweedehands-polis uit Groot-Brittannië....

Deze in Zuëich wonende Nederlander probeert ook Nederland aan de TEP te krijgen, die in het land van herkomst Groot-Brittannië al goed zijn voor een omzet van driekwart miljard gulden. Het aanbod is in elk geval ruim: 70 procent van de Britse levensverzekeringspolissen - vaak gebruikt voor het afdekken van de hypotheek - wordt voortijdig afgekocht. Vooral vanwege echtscheidingen.

Hoe werkt het? De belegger koopt zo'n afgekochte polis en betaalt jaarlijks een premie. In ruil daarvoor wordt bovenop de verzekerde som een jaarlijkse, door de verzekeringsmaatschappij vast te stellen bonus aan de polis toegekend. Op de vervaldatum van de polis, of bij het overlijden van de oorspronkelijk verzekerde, worden de basissom, de jaarlijkse bonussen en meestal een (mogelijk zeer aantrekkelijke) slotbonus uitgekeerd.

De TEP is aantrekkelijk, volgens Schijveschuurder, omdat de opstartkosten al door de vorige eigenaar zijn betaald en de groei vooral in de laatste jaren wordt gerealiseerd. De in het verleden behaalde rendementen liggen tussen de 8,5 en 12 procent en de polis blijft bovendien verhandelbaar. Als voorbeeld noemt Schijveschuurder een polis met een verzekerde som van 3505 pond, die vervalt op 8 februari 2004. Deze polis is te koop voor 6438 pond (ruim 21 duizend gulden) en een jaarlijkse premie van 700 gulden. De verwachte eindopbrengst is 37.893 gulden, een rendement van 10,22 procent.

Maar aan zoiets moois kleven risico's. Het belangrijkste is de koers van het pond, die bij een daling de rendementen behoorlijk uit kan kleden. Ook kan de slotbonus tegenvallen als de oorspronkelijk verzekerde eerder overlijdt dan de vervaldatum van zijn polis. De verzekeringsmaatschappij kan dan minder uitkeren. Verder kan een Britse renteverlaging roet in het eten gooien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden