Helft van gemeenten wacht met omzetten I/D-banen

Ruim tweehonderd gemeenten, bijna de helft van het totaal, hebben nog geen aanvragen ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken om Melkertbanen (I/D- en WIW-banen) om te zetten in gewone banen....

Dat blijkt uit de geheime notitie en de bijlage die eigenlijk hoort bij de brief over de voortgang van de omzetting van Melkertbanen, maar die staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken niet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Rutte heeft dit jaar 170 miljoen euro beschikbaar gesteld om tienduizend gesubsidieerde banen om te zetten in reguliere banen. Dat betekent een subsidie van 17 duizend euro als de werknemer in dienst wordt genomen. Uiteindelijk wil het kabinet Balkenende af van de gesubsidieerde banen.

Uit de brief aan de Kamer blijkt dat de teller 24 oktober 2003 op 3242 aanvragen stond. Daarvan waren 2132 aanvragen door het departement van Sociale Zaken gehonoreerd. Staatsssecretaris Rutte heeft de gemeenten op het hart gedrukt haast te maken, omdat de regeling tot 31 december 2003 loopt.

Uit de notitie bij de brief blijkt echter dat gemeenten zoals Haarlemmermeer, Waalwijk, Veenendaal en Brunssum - met allemaal meer dan vijftig Melkertbanen - nog niets van zich hebben laten horen.

De gemeenten vrezen op lange termijn gebrek aan 'structurele financiering' bij het regulier maken van de banen. Gemeenten en andere werkgevers worden ook op andere terreinen geconfronteerd met bezuinigingen.

Ook is het werkgevers vaak niet duidelijk of gemeenten vanaf 2004 nog bereid zijn bij te dragen aan tijdelijk gesubsidieerde arbeidsplaatsen voor werklozen. Uitstroom naar een reguliere baan bij een ándere werkgever wordt door de regeling niet gesubsidieerd.

De steden die er wel als zeer actief uitspringen zijn Amsterdam, Groningen en Leeuwarden. In totaal kan 19,5 procent van de Melkertbanen regulier gemaakt worden via de regeling.

Amsterdam heeft inmiddels 8,7 procent van de 7661 gesubsidieerde banen in 'echte banen' omgezet, Groningen 10,23 procent (van de 1731) en Leeuwarden 10,76 procent (van de 706).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden