Hele reeks shop-in-shops ook getroffen door ondergang V&D
© ANP

Hele reeks shop-in-shops ook getroffen door ondergang V&D

Het failliete V&D sleept in zijn ondergang ook een hele rits andere winkelmerken mee, en dan vooral de inpandige shop-in-shops. Zij missen de komende weken omzet en hebben in sommige gevallen werkloos personeel op hun loonlijst staan.

V&D werkte al jaren met het shop-in-shopconcept waarbij verschillende merken in ruil voor een huurbedrag hun eigen winkeltjes mochten uitbaten in het V&D-pand. Er waren shop-in-shops in verschillende gradaties. Zo opereerden merken als ICI Paris XL, Dixons en Swatch vrij zelfstandig met eigen omzetten en eigen personeel, terwijl merken als Hunkemöller en Sapph vaak slechts een eigen hoekje van het warenhuis huurden.

Jumbo liet dinsdag weten open te staan voor samenwerkingen met nieuwe uitbaters van de panden

Saillant is dat Sapph eigendom is van Roland Kahn. Die gaf V&D dinsdag het laatste zetje door zijn overnameplannen definitief te annuleren. Kahns eigen omzet krijgt nu een knauw omdat de V&D-inkomsten wegvallen.

Het shop-in-shopconcept werd de laatste maanden regelmatig als een van de redenen van de ondergang genoemd. Het warenhuis werd er een ratjetoe door en bovendien deed het faillissement van relatief grote shop-in-shops als Mexx, Promiss en Dixons de V&D-balans niet bepaald goed .

La Place

Nu hebben de shop-in-shops op hun beurt last van de ondergang van V&D. De bekendste winkel die actief was in V&D, La Place is overgenomen door Jumbo, maar er bevinden zich ongeveer 190 restaurants in de nu gesloten panden. De restaurants die zich op bijvoorbeeld de begane grond bevinden, zullen de komende weken mogelijk deels open gaan.

Jumbo liet dinsdag overigens weten open te staan voor samenwerkingen met nieuwe uitbaters van de panden. De afgelopen weken zouden medewerkers van Jumbo bovendien samen met medewerkers van Hudson's Bay een aantal V&D-panden hebben bezocht om de toekomstmogelijkheden te bespreken.