Hele eurozone stevent af op tekort boven 3 procent

Met een begrotingstekort van 4 procent in Frankrijk en 3,8 procent in Duitsland, is de kans groot dat het overheidstekort voor de gehele eurozone dit jaar de kritische grens doorbreekt van 3 procent van het bruto nationaal product....

Van onze correspondent Bart Dirks

Die waarschuwing kwam dinsdag van de woordvoerder van Pedro Solbes, de Eurocommissaris belast met economische en monetaire zaken. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wilde gisteren nog niet formeel reageren op het verder opgelopen Franse begrotingstekort.

De Commissie maant Duitsland en Frankrijk tot meer begrotingsdiscipline, maar wil tegelijk de regels van het Stabiliteitspact met enige souplesse uitvoeren. Eind volgende week zijn de EU-ministers van Financiën aan zet. Zij hebben dan een informele vergadering in Italië, het land dat dit halfjaar voorzitter is van de Europese Unie.

Voor de Zweedse regering komt het nieuws over de oplopende overheidstekorten in de twaalf eurolanden uiterst ongelukkig. Dat land houdt zondag 14 september een referendum over het al dan niet invoeren van de euro.

De Zweedse werkgevers en bonden zijn voorstander van de euro, maar volgens de jongste peilingen is 45 procent van de Zweden tegen en 35 procent voor. Zo'n 20 procent van de stemgerechtigden heeft zich nog geen oordeel gevormd.

De Europese Commissie verwacht deze week de begrotingsprognoses van alle lidstaten. Alleen de Nederlandse cijfers laten iets langer op zich wachten omdat de gevolgen van de jongste bezuinigingen nog worden doorgerekend. Minister Zalm wil dat het Stabiliteitspact consequent wordt nageleefd. Nederland bezuinigt daarom vier miljard euro extra bovenop de eerder aangekondigde besparingen van 13 miljard euro.

Den Haag verwacht een tekort van 2,4 procent in 2004 en van 0,5 procent in 2007. Daarmee voldoet Nederland aan de afspraak om het tekort elk jaar met een half procent terug te dringen.

Zalm wil dat de strafmaatregelen in gang worden gezet tegen de landen die zich niet aan de begrotingsregels houden. Onduidelijk is echter wat er gebeurt als het gemiddelde van alle landen in de eurozone de kritische limiet overschrijdt.

Parijs verklaart zijn uit de hand gelopen begrotingstekort door de vertraging van de economische groei, waardoor de belastinginkomsten tegenvallen. Bovendien wil de Franse regering gericht extra geld kunnen spenderen om de economie aan te zwengelen.

Ook Duitsland vraagt om meer flexibiliteit bij uitvoering van het Stabiliteitspact. België stevent volgens premier Guy Verhofstadt af op een klein begrotingstekort. Maar hij wil streng zijn: 'Als het pact wordt uitgehold of opgedoekt, belanden we opnieuw in de situatie van twintig jaar terug met alle verontrustende economische, financiële en monetaire gevolgen van dien', zei hij gisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden