Helaas, die oude guldenpostzegel is toch echt niet meer om te wisselen voor een eurozegel

Tien postzegelhandelaren willen hun oude guldenpostzegels omwisselen voor eurozegels. Maar PostNL heeft de zegels ongeldig verklaard.

Postzegelhandelaren op een archieffoto. Het betreft hier niet de handelaren in onderstaand geschil Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Waarover ging het geschil?

Oude postzegels. Negen filatelisten ofwel postzegelhandelaars en één erfgenaam zitten in hun maag met een partij zegels uit het tijdperk van de gulden. PostNL verklaarde de stokoude zegels per 1 november 2013 ongeldig. De negen handelaren bezitten naar eigen zeggen een verzameling met een waarde tussen de 110 duizend en 250 duizend euro.

PostNL's voorganger PTT stapte in 2002 bij de invoering van de euro over van guldenzegels op eurozegels. Met de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) sprak de postbezorger destijds af dat guldenzegels onbepaalde tijd geldig zouden blijven. Een ruilactie om oude postzegels in te wisselen voor nieuwe exemplaren kwam er daarom niet. Ook in 2013 kwam zo'n ruilactie er niet, tot onvrede van de postzegelhandelaren.

Wat wilde de eiser?

De postzegelhandelaren willen hun nutteloze guldenzegels inwisselen voor bruikbare exemplaren. Ze eisen een ruilactie met een looptijd van 36 maanden. PostNL verrijkt zich onrechtmatig door zegels die het verkocht heeft niet te accepteren, vinden de handelaren. De handelaren hebben nooit een kans gehad om de oude zegels in hun voorraad in te wisselen. Ze kregen na de beslissing van PostNL tot ongeldigheid slechts negen maanden de tijd om hun voorraad zegels weg te plakken. Veel te kort, volgens de filatelisten. De waarde van hun bezit is nihil verklaard, zonder dat ze er iets aan konden doen.

Hoe luidde het verweer?

Dat de guldenzegels in 2002 'onbepaald' geldig bleven, betekent niet ze 'onbeperkt' geldig zijn, argumenteert PostNL. De postbezorger heeft het recht om oude postzegels ongeldig te verklaren, ook in de geliberaliseerde postmarkt. Dat gebeurde vanaf 1899 ten minste acht keer.

Dat de verzamelaars slechts negen maanden hadden om hun guldenzegels af te likken en op een brief te plakken, vindt PostNL te kort door de bocht. De filatelisten hebben na invoering van de euro elf jaar de tijd gehad om hun voorraad weg te werken.

Van verrijking door het postbedrijf is geen sprake, volgens PostNL. Het postbedrijf verwerkt de opbrengst uit zegelverkoop naar eigen zeggen in de (lagere) prijs van postzegels.

Wat vond de rechter?

De rechter gaat mee in de argumentatie van PostNL. De handelaren konden er niet op rekenen dat dat hun guldenzegels hun waarde eeuwig zouden behouden. Dat de handelaars nu met oude postzegels blijven zitten betekent niet dat PostNL hen geld afhandig heeft gemaakt. PostNL heeft het recht zegels ongeldig te verklaren en een inruilactie is geen verplichting. Een decennium is meer dan genoeg tijd om de bestaande voorraad guldenzegels weg te werken, vindt de rechter. Dat hun voorraad in 2013 nog zo groot was is niet de verantwoordelijkheid van PostNL.

Twijfelachtig vindt de rechter bovendien dat de postzegelhandelaren de nominale waarde van hun postzegels vergoed willen zien. De handelaren betaalden zelf ook niet het volle pond voor de guldenzegels. Ze kochten de zegels voor een zacht prijsje van individuele verzamelaars en verkochten ze door aan met name kleine bedrijven. Die kleine bedrijven gebruikten de oude zegels voor hun zakelijke post.

Een oude postzegel met een afgebeelde prinses Beatrix

Het arrest?

De guldenzegels zijn en blijven waardeloos. De negen postzegelhandelaars en de erfgenaam worden niet gecompenseerd voor het verdwijnen van hun handeltje. Ze verliezen tot 250 duizend euro per handelaar.


De grootste postzegelfraude in Nederland ooit

Hoe twee Limburgse jeugdvrienden miljoenen verdienden met valse postzegels, een zaak die er mede toe heeft geleid dat PostNL in 2013 besloot alle guldenpostzegels in één klap ongeldig te verklaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden