HEINEKEN: 'Groen IT draagt bij aan onze CO2-reductie'

De link tussen 'groen' en IT wordt steeds vaker gelegd. De IT-afdeling van HEINEKEN Nederland streeft ernaar een substantiële bijdrage te leveren aan de CO2-reductie van zijn onderneming. Volgens Julie van Nierop, IT manager bij HEINEKEN, is er al een grote stap in de goede richting gezet.

COLUMN - Julie van Nierop
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Op een verantwoorde manier gebruik maken van resources is een van de strategische keuzes van HEINEKEN Nederland. Deze keuze slaat naadloos aan bij het Corporate programma Brewing a Better future. De link tussen Green en IT wordt steeds vaker gelegd. Vanuit IT HEINEKEN Nederland zijn we continue bezig met het bedenken en uitvoeren van ideeën om een substantiële bijdrage te leveren aan de CO2-reductie van onze onderneming.

IT is een van de grootgebruikers van stroom en verantwoordelijk voor een substantieel deel van de CO2-uitstoot binnen de kantooromgeving van HEINEKEN Nederland. Een van de strategische doelen binnen IT HEINEKEN Nederland is om de CO2-uitstoot te minimaliseren (Green IT) en een pro-actieve rol spelen in hoe wij andere bedrijfsonderdelen kunnen helpen hun CO2-uitstoot te verminderen (Green by IT).

Green IT
Onze filosofie is dat we door middel van samenwerken en het creëren van bewustzijn bij medewerkers de CO2-uitstoot kunnen verminderen. Binnen de IT-afdeling hebben we de werkgroep Green IT opgericht. Deze groep bestaat uit mannen, vrouwen, SAP consultants, DBA-ers, stagiaires, project managers, oftewel een afspiegeling van de IT afdeling. HEINEKEN verwacht dat haar mensen expert zijn op hun vakgebied en dat ze concreet kunnen bijdragen aan de strategische doelstellingen van HEINEKEN. De diversiteit van kennis en vaardigheden in de werkgroep Green IT zorgt voor creatieve ideeën. Maar een idee alleen is niet voldoende, de eenvoud van de uitvoering en het draagvlak vanuit de directie spelen hierbij een grote rol.

Met simpele maatregelen, zoals mensen erop wijzen dat ze hun werkplek 'op slaapstand' (hybernate) kunnen zetten, is al een reductie van 60 procent op het onnodig stroomverbruik 's nachts gerealiseerd. De uitdaging ligt nu nog bij de overige 40 procent. Van belang is dat je dit continue blijft meten, zodat je hierop kunt blijven sturen. Met het IT Green dashboard maken we de vooruitgang inzichtelijk en delen we de successen die we binnen HEINEKEN Nederland boeken. Zo betrekken we de hele organisatie bij de initiatieven. Green IT bevordert naast CO2 reductie ook de samenwerking met andere afdelingen binnen HEINEKEN Nederland en HEINEKEN International. Best practises worden uitgewisseld.

Ik ben blij dat ik aan dit mooie programma mee kan werken. Het bewustzijn dat ik op mijn werk creëer, neem ik mee naar huis. Ik ben van mening dat je zelf het verschil kan maken en je bijdrage kan leveren. Lichten uit, niet onnodig elektronische apparaten aan laten staan, afval scheiden en als het kan stap ik op de fiets in plaats van in de auto. Uiteindelijk zijn het de mensen die het verschil maken en de verantwoordelijkheid moeten nemen. Als IT-afdeling zijn we goed op weg en zorgen we ervoor dat we een bijdrage leveren aan de strategische keuze van de onderneming.

Julie van Nierop, Business IT Manager Supporting Services

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden