Heineken daalt ondanks forse winst

Ondanks een kwart meer winst in de eerste helft van dit jaar lieten de beleggers Heineken woensdag vallen. De bierbrouwer verloor 70 cent (1,9 procent) op 36,16 euro....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Heineken is dit jaar 35 procent in waarde toegenomen op de Amsterdamse effectenbeurs, veel meer dan de concurrentie.

De koers van Sabmiller veranderde nauwelijks, terwijl nummer twee op de wereldmarkt Inbev, 11 procent toenam. Heineken is op twee na de grootste bierbrouwer ter wereld.

Mede door de val van Heineken raakte de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, in de rode cijfers. Dat kwam niet alleen door de bierbrouwer, maar had ook alles te maken met tegenvallende macrocijfers uit de VS.

De lonen in de VS zijn in het tweede kwartaal op jaarbasis met 5 procent toegenomen. Beleggers vrezen voor inflatiebeperkende maatregelen, waaronder een nieuwe renteverhoging van de Fed.

De AEX-index sloot uiteindelijk op 466,74 punten, een verlies van 5 punten ofwel 1,1 procent. De MidKap-index, de graadmeter voor middelgrote fondsen, verloor 6,02 punten (1 procent) tot 582,29 punten.

Op een overwegend matte handelsdag sprong een aantal fondsen er positief uit. Zo won ASML 2,4 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie heeft zijn omzetprognose voor dit jaar naar boven bijgesteld door een aanhoudend sterke orderinstroom.

Een andere opvallende stijger was het telecombedrijf KPN, dat door de Belgische zakenkrant De Tijd wordt genoemd als toekomstig partner van de Belgische sectorgenoot Belgacom.

KPN ontkent in gesprek te zijn met Belgacom, maar zegt wel te willen praten. Aandelenhandelaren kochten KPN in en bewerkstelligden een koersstijging van 0,6 procent.

Op de lokale markt won het mediabedrijf Endemol 4 procent. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph gaat de directie met een zestal investeringsmaatschappijen praten over de verkoop van diverse bedrijfsactiviteiten.

Overnamenieuws in de uitzendbranche veroorzaakte flinke uitschieters. DPA Flex verloor bijna 10 procent nadat het bedrijf had gemeld branchegenoot DNC te willen overnemen. Dat fonds won op de lokale markt 45 procent. Met de voorgenomen overname is een flink premiebedrag per aandeel DNC gemoeid. DPA betaalt tussen de 45 en 50 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden