De winnaar en verliezer van de week

Heijmans slaat aan het bouwen, BAM is voorlopig nog niet klaar

Peter de Waard
Ceo Ton Hillen tijdens een persconferentie van bouwbedrijf Heijmans over de halfjaarcijfers 2020.  Beeld Hollandse Hoogte
Ceo Ton Hillen tijdens een persconferentie van bouwbedrijf Heijmans over de halfjaarcijfers 2020.Beeld Hollandse Hoogte

Winnaar: Ton Hillen (Heijmans) − probleemdivisie infra is nu de uitblinker

Als Nederland iets nodig heeft, dan zijn het woningen. En bouwbedrijf Heijmans kan die leveren. Deze week klopte ceo Ton Hillen zich als een winnaar op de borst. Het gaat goed. Ondanks de coronacrisis verwacht Heijmans dit jaar 10 procent meer omzet. Ook het bedrijfsresultaat gaat 10 procent omhoog. Er zijn dit jaar al 1.581 huizen gebouwd door Heijmans. Alleen de utiliteitsbouw – kantoren en andere bedrijfsruimten – heeft last van de coronacrisis.

Hillen (59) is een kind van Heijmans. Hij werkt er al sinds 1992. Sinds 2012 zit hij in de raad van bestuur en de laatste vier jaar is hij de topman. Hij komt nogal saai over met zijn klassieke pakken die hij combineert met een eeuwige stropdas.

Maar daar hoeft het bedrijf niet slechter van te worden. Vier jaar geleden zweefde Heijmans nog op het randje van een bankroet door miskleunen bij de oplevering van de Energiefabriek Tilburg en de aanleg van de N23 Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Enkhuizen. Maar er wordt nu beter gecalculeerd. De divisie infra die toen in problemen kwam, is nu de uitblinker.

Begin dit jaar vielen de aandeelhouders nogal over Heijmans heen toen bekend werd gemaakt dat het dividend werd geschrapt en de winst volledig zou worden gebruikt voor de versterking van het vermogen. De koers kelderde in enkele weken van 8,44 naar 5,10. Donderdag was de koers weer 8,29 euro.

Ruud Joosten (BAM). Beeld Hollandse Hoogte
Ruud Joosten (BAM).Beeld Hollandse Hoogte

Verliezer: Ruud Joosten (BAM) − nieuwe tegenslag bij renovatie Afsluitdijk

De baas van de Koninklijke BAM Groep is een nieuwkomer. Ruud Joosten werd bij AkzoNobel weggeplukt onder de noemer nieuwe bezems vegen schoon.

Het grootste bouwbedrijf van Nederland had ook wat zeperds achter de rug. Begin dit jaar verdween Rob van Wingerden als ceo en werd de zoektocht naar een nieuwe gestart. Maar die zit al weer diep in de sores.

Deze week moest minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat melden dat de opknapbeurt voor de Afsluitdijk drie jaar langer gaat duren en ook veel meer zal kosten dan de 550 miljoen euro waarvoor het project door de bouwers van BAM en VolkerWessels werd aangenomen. Het probleem zit hem vooral bij de spuisluizen, die het IJsselmeerwater moeten lozen in de Waddenzee.

Eerder ging de combinatie van deze twee bedrijven al de mist in met de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden die 200 miljoen duurder uitviel dan was begroot.

Ruud Joosten wilde van een vergelijking niet weten, omdat de fout bij de Afsluitdijk niet aan de bouwers is te wijten maar aan de opdrachtgever: Rijkswaterstaat, dat valt onder de verantwoordelijkheid van de overheid. Die moet ook maar opdraaien voor de schade. Maar gelijk hebben is hoe dan ook anders dan gelijk krijgen. Joosten kan zijn borst nat maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden