NIEUWS

Hedgefonds Archegos dreigt grote zakenbanken mee te slepen in zijn val

Archegos, het hedgefonds van de Amerikaanse miljardair Sung Kook (Bill) Hwang, is op weg naar de ondergang en sleept in zijn val mogelijk enkele grote zakenbanken mee. Met name Credit Suisse en Nomura zouden miljarden kunnen verliezen door de gedwongen liquidatie van Archegos-aandelenpositie die zij voor een groot deel hebben gefinancierd.

Peter de Waard
Zakenbank Credit Suisse vreest een negatief resultaat in het tweede kwartaal vanwege het echec van Archegos. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Zakenbank Credit Suisse vreest een negatief resultaat in het tweede kwartaal vanwege het echec van Archegos.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Afgelopen vrijdag zou Archegos al noodgedwongen voor 20 miljard dollar aandelen hebben moeten verkopen, omdat kredietverleners hun geld opeisten. Reden was dat de aandelen – onder meer in het mediabedrijf Viacom en Chinese platformbedrijven als Tencent en Baidu – zo ver waren gedaald dat een zogenoemde margin call werd uitgegeven – een melding dat het uitstaande saldo te laag is om een positie in aandelen open te hebben. Archegos zou of geld moeten bijstorten of de posities moeten sluiten door aandelen te verkopen. Omdat het eerste niet ging, moest uitverkoop worden gehouden. Volgens Bloomberg werden in sommige fondsen in één klap pakketten van meer dan 1 miljard dollar op de markt gegooid.

Archegos is het familiefonds van Bill Hwang die ooit behoorde tot de zogenoemde welpen van Tiger Fund-beheerder Julian Robertson, een van de grootste hedgefondsbeheerders in de wereld. In 2012 kwam diens fonds vanwege misbruik van voorwetenschap in opspraak. Bill Hwang zelf werd veroordeeld tot een boete van 60 miljoen dollar en verliet het fonds. Een jaar later begon hij zijn eigen hedgefonds Archegos, dat een kantoor opende met uitzicht op Central Park in New York en een van de grote partijen werd op Wall Street.

Hwang bouwde hierbij enorme posities op in een beperkt aantal fondsen in de hoop dat de koersen zouden stijgen. Hierbij gebruikte hij allerlei derivaten, zoals swaps, zodat hij gebruik kon maken van een hefboom en minder eigen geld hoefde in te brengen. In sommige bedrijven had hij indirect een belang van meer dan 10 procent. Belangrijke financiers van deze derivatenposities waren de Japanse zakenbank Nomura en de Zwitserse bank Credit Suisse. Zij gaven de kredieten, omdat ze voor de transacties van Archegon miljoenen aan provisie-inkomsten kregen.

Maar nu moeten zij hun wonden likken. Archegos zelf is inmiddels failliet verklaard en van een kale kip valt weinig te plukken. Nomura waarschuwde dat de verliezen zo hoog kunnen oplopen dat er in de tweede helft van het lopende boekjaar geen winst meer zal worden geboekt. Het aandeel van Nomura daalde op de beurs van Tokio maandag met 16 procent.

‘Groot verlies’

Credit Suisse sprak van een ‘groot verlies’ dat mogelijk tot een negatief resultaat zal leiden in het tweede kwartaal. Het aandeel daalde op de Zwitserse beurs met 12 procent. Ook andere banken die kleinere transacties zouden hebben uitgevoerd voor Archegos verloren terrein. UBS ging 3 procent onderuit en Deutsche Bank verloor 5 procent. Het Japanse Nomura maakte ook bekend een schadeclaim van 2 miljard dollar in te dienen bij Hwang die een privévermogen van meer dan 10 miljard dollar zou hebben. ABN Amro en ING zeggen Archegos niet als klant te hebben gehad.

De problemen voor Archegos begonnen vorige week nadat Viacom (onder meer eigenaar van de Amerikaanse televisiezender CBS, filmstudio Paramount en de televisiekanalen Nickelodeon en MTV) bekendmaakte nieuwe aandelen te zullen gaan uitgeven. Viacom zou dat geld nodig hebben voor de lancering van een nieuwe streamingdienst, waarin 30 duizend televisie-afleveringen en 1.000 films zijn opgenomen. Beleggers hebben er echter een hard hoofd in of dat een succes zal worden.

De koers daalde donderdag al met 15 procent, waardoor de positie van Archegos in het fonds onhoudbaar werd. Toen Archegos de dag daarop massaal aandelen Viacom moest gaan verkopen, daalde de koers van het mediabedrijf met nog eens 18 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden