Hebben huisartsen het tegenwoordig werkelijk zo druk?

Huisartsen trokken dinsdag aan de bel over de hoge werkdruk. Ze willen minder patiënten: van gemiddeld ruim 2.100 naar 1.800 per huisartsenpraktijk.

Wat wil de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) met de oproep bereiken?

Huisartsen redden het niet meer, volgens de branchevereniging. Wachtkamers zitten vol en huisartsen zouden niet genoeg tijd hebben voor hun patiënten. De oorzaak voor het tijdgebrek is volgens de LHV dat ouderen langer zelfstandig wonen en dus vaker bij de huisarts zitten. Ook zou meespelen dat huisartsen tegenwoordig meer taken moeten uitvoeren die vroeger in het (duurdere) ziekenhuis plaatsvonden.

De gevraagde oplossing: minder patiënten per huisarts. Het gemiddelde van 2.168 patiënten per huisarts moet teruggebracht worden naar 1.800, vindt de vereniging.

Bepalen huisartsen de omvang van hun praktijk niet zelf?

Ja, huisartsen mogen patiënten weigeren als hun praktijk vol is. Het gaat de LHV er niet om dat huisartsen per se minder patiënten in hun praktijk krijgen, maar om de hogere vergoeding per patiënt.

Huisartsen ontvangen per patiënt een vast bedrag van de zorgverzekeraar. Dat is berekend op basis van het aantal patiënten dat een huisartsenpraktijk nodig zou hebben om rond te komen, nu 2.168. Helemaal eerlijk is dat niet: een praktijk in Zeeland is minder kwijt aan huur dan een praktijk in Utrecht. De LHV wil dat de gebruikte norm omlaag gaat naar 1.800, en de vergoeding per patiënt dus omhoog.

Betekent een lager aantal patiënten per praktijk dat boventallige patiënten dan een nieuwe huisarts moeten zoeken?

Volgens voorzitter Ella Kalsbeek van de LHV niet. 'Huisartsen die 2.200 of meer patiënten willen, mogen dat zelf bepalen. Ze zouden dan meer omzet krijgen. Ik verwacht dat veel huisartsen met dat geld een extra waarnemend huisarts aannemen.'

Zijn er niet gewoon te weinig huisartsen?

Op dit moment is er geen tekort, zegt Kalsbeek. Universiteiten leiden volgens haar genoeg huisartsen op. Wel zou volgens haar in de toekomst een tekort kunnen ontstaan als de trend doorzet om meer taken bij de huisarts neer te leggen.

Feit is dat huisartsen het drukker krijgen. Volgens de laatste cijfers van het Nivel, dat onderzoek doet naar de gezondheidszorg, is het gemiddeld aantal contacten per patiënt in vijf jaar gestegen van 4 naar 4,4 per jaar. Consulten duren tegenwoordig langer, en het aantal vragen per e-mail is verveelvoudigd.

Aan de toename van zorgbehoevende ouderen is toch weinig te doen?

Dat klopt, zegt Kalsbeek, maar minder ouderen per huisarts zou volgens haar helpen. 'Ouderen kosten veel tijd, ook aan indirecte zorg. Een huisarts moet soms direct bellen om een bed te regelen voor een zieke oudere.' Wel is het zo dat huisartsen voor ouderen een hogere vergoeding krijgen. Hetzelfde geldt voor bewoners van wijken die aangemerkt zijn als achterstandsgebied. Die zijn gemiddeld minder gezond en doen vaker een beroep op de huisarts. 'Maar die hogere vergoeding dekt het extra werk niet', zegt Kalsbeek.

Kunnen de huisartsen zelf nog iets doen om hun werklast te verminderen?

Daarvoor zijn zeker mogelijkheden. In het afgelopen jaar is 139 miljoen euro voor de huisartsenzorg op de plank blijven liggen, becijferde het Zorginstituut onlangs. Het geld was bedoeld voor vernieuwing van de zorg, zoals experimenten met meer tijd per patiënt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden