De kwestiePeter de Waard

Hebben boeren Greta Thunberg monddood gemaakt?

null Beeld

De krimp van de agrarische sector – warm of koud – houdt al decennialang ­gelijke tred met de groei van Schiphol en het wegennet.

Afgezien van Pieter Elbers en een handjevol vliegtuigspotters zien ­Nederlanders liever loeiende zwartbonte koeien in een groene weide dan een lawaaiige blauwe KLM-­engel boven een woonwijk.

Verbazend is het niet dat 90 procent van de Nederlanders sympathie bleek te koesteren voor de ­acties van de boeren die dinsdag met tractoren iedereen in de file joegen. Dat krijgen de leraren, de politiemensen en zelfs de wijkverpleegkundigen niet gedaan bij een protestmanifestatie op het Malieveld, zelfs niet als ze daar zonder enige overlast te veroorzaken met de trein naartoe gaan.

‘Duimen voor onze boeren’, kopte De Telegraaf op de voorpagina alsof het de Oranjejongens betrof die in de finale van het WK tegen Duitsland moeten spelen. ‘Nederland voedselland’ deed het als slogan zelfs beter dan ‘Nederland distributieland’. De ‘boerenvrienden’ onder wie Wilders en Baudet glorieerden, de ‘boerenhaters’ Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) liepen spitsroeden in de media. Als Greta Thunberg – de duivelin van de klimaatontkenners – daar had rondgelopen, zou ze door de aanwezige tractoren zijn gevierendeeld.

Vaak is het groene front afgeschreven, de beruchte landbouwlobby die het CDA en daarmee de ­regering in zijn zak had toen boerenleider Joris Schouten nog elke dag een landbouwpraatje op de KRO-radio hield.

De agrarische sector heeft ook aan belang ingeboet. De voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, Marc Calon, is nog onbekender dan die van de FNV. De bijdrage van landbouw in het bbp is in twintig jaar gehalveerd van ruim 3 tot nog geen 1,5 procent. Het aantal boerenbedrijven liep sinds 2000 terug van 97- naar 53 duizend en het aantal werkzame personen van 280- naar 176 duizend. De sector slaat zich graag op de borst over de export – Nederland is na de VS de grootste landbouwexporteur in de wereld – maar daaronder vallen ook producten als cacao, tabak en specerijen die hier alleen worden bewerkt of meteen worden doorgevoerd.

Er zijn andere prioriteiten gekomen. Helaas maakte de nieuwe landbouwlobby in Den Haag een ­karikatuur van de eigen sector door ­biologische landbouw, grazende koeien en intensieve landbouw met op elkaar geperste varkens en kippen op een hoop te gooien. Henk Bleker mocht de milieulobby afschilderen als ‘loserige veganisten’ en boerenleider en schapenhouder Bart Kemp mocht de reductie van de CO2 en stikstof ‘geneuzel’ noemen.

Daar kan de politiek niets mee. Die moet serieus werk maken van klimaatdoelstellingen, waaraan de landbouw zijn bijdrage moet leveren, net als Schiphol en Rijkswaterstaat.

De boeren krijgen alle waardering, maar de groene weides worden niet gered door Greta Thunberg monddood te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden