Headhunters op vrouwenjacht

In een poging eindelijk meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen, beloven nu ook de headhunters beter hun best te doen om kandidaten aan te leveren en te ondersteunen.

Beeld Raymond Rutting

Na de werkgevers beloven nu ook de headhunters beter hun best te doen om het schamele aantal vrouwen in de top op te voeren. Ze gaan hun klanten actief wijzen op het belang van een betere balans in de bestuurskamer en meer vrouwelijke kandidaten aanleveren en ondersteunen.

Code

Dat staat in een inmiddels door veertien bureaus ondertekende Executive Search Code, die vandaag wordt gepresenteerd op een bijeenkomst van de Stichting Talent naar de Top. Die ijvert voor meer vrouwen in de top en nam het initiatief voor de code. Het aantal topvrouwen in Nederland stijgt maar langzaam en ligt, ook internationaal gezien, laag. Het aandeel vrouwen in de raden van bestuur van bedrijven is nog geen 9 procent, het percentage vrouwelijke commissarissen is met ruim 11 procent maar iets hoger. Dat is ruim onder de minimaal 30 procent vrouwelijke bestuurders en commissarissen die volgend jaar bereikt had moeten worden. Nu dat 'wettelijk streefcijfer' niet is gehaald, hangt een verplicht vrouwenquotum weer boven de markt.

Headhunters zijn vaak wel van goede wil, maar zouden zich te gemakkelijk neerleggen bij de wensen van hun opdrachtgever. Omdat bestuurders vooral graag kandidaten zoals zijzelf zien - blanke, ervaren mannen - en die ook het beste vinden, schiet het met de diversiteit niet op. De code moet dat patroon doorbreken. Zo gaan de headhunters die meedoen hun klanten er actief op wijzen dat er nog andere criteria zijn voor een hoge post dan ervaring alleen: persoonlijke kwaliteiten bijvoorbeeld en drijfveren.

Vooroordelen

Verder gaan ze met de raden van bestuur en raden van commissarissen om tafel om te kijken of het werven van vrouwen prioriteit moet krijgen. Ook beloven de veertien ondertekenaars minimaal 30 procent vrouwelijke kandidaten aan te leveren voor een hoge post. Een hoger percentage vrouwen mag ook, maar dat wordt aan de bureaus overgelaten. Als de 30 procent niet wordt gehaald krijgt de cliënt uitleg waarom dat niet is gelukt.

Hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath (Universiteit Tilburg) is in grote lijnen positief over de code. Lückerath, die de topvrouwen jaarlijks in kaart brengt met de Dutch Female Board Index, mist wel een punt over mogelijke (onbewuste) vooroordelen bij de headhunters zelf. Die zouden hun eigen rol en selectiecriteria periodiek kunnen evalueren.

Internationale Vrouwendag

Met Internationale Vrouwendag (aanstaande zondag) en een dreigend vrouwenquotum in zicht, zijn ook de werkgevers in actie gekomen. Woensdag werd Topvrouwen.nl gelanceerd, een database met bijna 300 vrouwelijke kandidaten die geschikt zijn voor een hoge bestuursfunctie bij grote bedrijven. Zij werden de afgelopen weken aangeleverd door bijna 700 commissarissen, op verzoek van minister Jet Bussemaker (Emancipatiezaken) en werkgeversvoorman Hans de Boer.

Hoewel nog geen 300 vrouwen na zo'n brede oproep door critici nogal schamel wordt gevonden, is Bussemaker tevreden. De PvdA-minister verwacht dat er met zo'n 150 bestuurswisselingen per jaar belangrijke stappen worden gezet. Als dat niet gebeurt, komt een verplicht vrouwenquotum in beeld. Bussemaker is daar geen voorstander van, maar 'het is vijf voor twaalf', liet ze woensdag weten. 'Als het bedrijfsleven niets verandert, zal ook in Nederland de druk toenemen om met een verplichting te komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden