Hbo'er zeer gewild op arbeidsmarkt

Hbo'ers vinden na hun studie eenvoudig een baan. Dat meldde maandag de HBO Monitor 2006. Van alle hbo-studenten die in het studiejaar 2004-2005 afstudeerden, had 95,9 procent eind 2006 een passende functie gevonden....

ANP

Acht van de tien afgestudeerde hbo's vindt binnen een maand een baan. Drie maanden na het afstuderen ligt dat percentage al boven de 90 procent. De verbeterde perspectieven manifesteerden zich in vrijwel alle beroepssectoren.

Opvallend is dat de werkgelegenheid onder afgestudeerde leraren basisonderwijs juist afnam. De kansen van leraren in het voortgezet onderwijs verbeterden wel.

In de jaarlijkse enquête van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) is dit maal ook gevraagd hoe voormalige studenten terugkijken op hun opleiding. Een overgrote meerderheid van 87 procent is tevreden over de verhouding tussen theorie en praktijk.

Wel constateert de Monitor in een vergelijking met afgestudeerde hbo-studenten in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Vlaanderen dat de gemiddelde Nederlandse student per week aanzienlijk minder studie-uren maakt dan zijn buitenlandse collega.

Aan het onderzoek voor de HBO Monitor 2006 namen 20.700 studenten deel. Deze week beginnen 375.000 hogeschoolstudenten aan het nieuwe studiejaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden