NieuwsOatly

Havermelkmaker Oatly nu zelf aangepakt na samenwerking met ‘ontbosser’ Blackstone

Een merk dat op de eigen verpakking concurrenten de maat neemt over duurzaamheid kan zelf maar beter onkreukbaar zijn. De Zweedse havermelkproducent Oatly ervaart nu wat er gebeurt als de eigen consument daar aan twijfelt.

Pieter Hotse Smit
Advertenties van Oatly op een tram in Barcelona. Het bedrijf neemt de voedselindustrie de maat op zijn verpakkingen.  Beeld Jeff Greenberg/Universal Images
Advertenties van Oatly op een tram in Barcelona. Het bedrijf neemt de voedselindustrie de maat op zijn verpakkingen.Beeld Jeff Greenberg/Universal Images

Het socialemediateam van een van de succesvolste bedrijven in melkvervangers tikt de afgelopen weken de vingers blauw om consumenten uit te leggen waarom Oatly in juli in zee is gegaan met Blackstone, een van de grootste investeringsbedrijven ter wereld.

Blackstone is omstreden, omdat investeringen van het private-equitybedrijf onder meer in verband worden gebracht met het kappen van de Amazone om plaats te maken voor sojateelt. Dat gewas dient vooral als koeienvoer, wat niet strookt met de ‘Wow no cow!’ slogan op het Oatlypak en het fanatieke streven van het bedrijf om dierlijke eiwitten uit ons dieet te bannen.

Op de zijkant van de havermelkpakken wordt de gehele voedselindustrie tot de orde geroepen: ‘Hey food industry, show us your numbers’. Het is een oproep aan met name de wereldwijde melkveesector om transparant te worden over CO2-uitstoot, zoals Oeatly zelf is. In het herkenbare lettertype van Oatly zijn op Twitter tal van persiflages op de aanmatigende verpakkingen verschenen, verwijzend naar Blackstones vermeende rol in het kappen van regenwouden en het schenden van mensenrechten.

Door de Amazone

Blackstone wordt vooral kwalijk genomen grote belangen te hebben in het Braziliaanse logistiekbedrijf Hidrovias. Vorig jaar ontkende Blackstone dat deze sojatransporteur betrokken was bij de aanleg van een industriële weg dwars door de Amazone.

Zelf vinden ze het bij Oatly juist een positieve ontwikkeling dat een groot investeringsbedrijf als Blackstone geld ziet in een duurzame onderneming. Uit een rondgang door het FD dinsdag blijkt dat een aantal Nederlandse branchegenoten daar net zo over denken. ‘Om impact te hebben, moet je met de grote jongens werken, mits zij duurzaamheid serieus nemen en niet willen vertragen’, zegt Jaap Korteweg, wiens Vegetarische Slager werd overgenomen door Unilever en ging samenwerken met onder meer Burger King.

Bij de gehekelde, door Blackstone geleide investeringsronde in juli stapte onder meer Rabobank in het Zweedse bedrijf. Samen met Amerikaanse sterren als Oprah Winfrey en Jay-Z werd 200 miljoen euro ingelegd.

Lees ook

Een hongerige wolf aan de soja: whopper van De Vegetarische Slager wordt in heel Europa geïntroduceerd
Ook Burger King gaat een plantaardige hamburger op het menu zetten. Deze Rebel Whopper komt te koop in 2.500 Europese vestigingen van de fastfoodgigant. Bijzonder: de hamburger is ontwikkeld door De Vegetarische Slager in Breda. Het bedrijf, onderdeel van Unilever, lijkt in een stroomversnelling te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden