Havenwerkers dringen kamergebouw binnen na actie in Rotterdam

Wat de protesterende boeren en studenten niet lukte, daar slaagden maandag de Amsterdamse havenarbeiders. Met ongeveer tachtig man drongen zij het gebouw van de Tweede Kamer binnen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Amsterdammers waren op de terugweg van een actie in Rotterdam. Daar hadden ze samen met de Rotterdamse havenpoolwerknemers de Erasmusbrug bezet. De havenarbeiders protesteerden tegen het ontslag van de Rotterdamse actieleider en voorzitter van de ondernemingsraad J. Toussaint.

Toussaint werd bijna twee weken geleden ontslagen, omdat hij ondanks een rechterlijk verbod had opgeroepen tot actie. Maandag diende het beroep tegen het ontslag bij de kantonrechter.

Zijn raadsvrouw, mr. M. Deij, bestreed dat Toussaint het verbod had overtreden, omdat hij had opgeroepen tot een actie bij de Vervoersbond FNV en niet bij de havenpool SHB. Volgens advocaat Kampherbeek van de SHB wist Toussaint waarmee hij bezig was en wist hij blijkens krantenartikelen ook dat hij ontslag riskeerde, al had SHB-directeur J. Schermer dat nooit met zoveel woorden tegen hem gezegd. De kantonrechter doet volgende week uitspraak.

Na afloop van het geding werd SHB-directeur Schermer geadviseerd binnen te blijven omdat de gemoederen buiten de rechtbank hoog opliepen. Slechts dertig van de ongeveer tweehonderd opgekomen actievoerders konden het gerechtsgebouw in. De rest toog naar de Erasmusbrug om het verkeer de doorgang te versperren. Daarbij liep een tram uit de rails toen die probeerde achteruit terug te rijden.

Daarna trokken de havenwerkers naar het stadhuis. Ze veroorzaakten een verkeerschaos in het Rotterdamse centrum. Op het stadhuis behaalden de havenwerknemers een succesje. De gemeente Rotterdam had zich tot dan toe afzijdig gehouden omdat ze de reorganisatie van de Rotterdamse pool een zaak van werkgevers en werknemers vond, maar onder druk van de actievoerders deed havenwethouder H. van den Muijsenberg de toezegging dat hij met zijn Amsterdamse collega P. Krikke zal praten. De Amsterdamse wethouder is sinds twee weken actief betrokken bij een oplossing voor de failliet verklaarde Amsterdamse pool.

Op de terugweg naar Amsterdam deden de havenpoolers Den Haag aan. Via een openstaande zijdeur trokken ze de Tweede Kamer binnen. Na twintig minuten verlieten ze het gebouw vrijwillig. Omdat de Kamer op maandag niet vergadert, waren weinig parlementariërs aanwezig. Kamerlid Poppe (SP) was er wel. Hij verklaarde zich solidair met de stakers. De Amsterdammers riepen vervolgens om de afwezige minister Melkert van Sociale Zaken. Zij vinden dat hij de haven financieel moet steunen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden