Havenbedrijven zien resultaten teruglopen

Het gaat niet goed met de drie grote Rotterdamse havenbedrijven. Transportconcern Nedlloyd zakt dieper in de verliezen. De winsten van de fuserende tank- en opslagconcerns Van Ommeren en Pakhoed vallen terug....

Van onze verslaggeefster

Bij alledrie de bedrijven is de verslechtering te wijten aan de malaise in de scheepvaart. Nedlloyds containerdivisie P & O Nedlloyd, waarin het een belang van 50 procent heeft, kampt met aanhoudend lage tarieven voor het vervoer over de oceanen en heeft zijn kosten niet voldoende weten te drukken.

Volgens P & O Nedlloyd-topman Tim Harris was het containerbedrijf te druk bezig met het millenniumprobleem. Nu wordt kostenreductie echter een belangrijk aandachtspunt. Het containerbedrijf leed ook onder de toenemende concurrentie door de vele fusies. Harris wilde niet ingaan op de vraag of P & O Nedlloyd zelf ook fusiebesprekingen voert.

Het verlies van Nedlloyd in de eerste zes maanden kwam uit op 88,12 miljoen gulden, tegen 33,05 miljoen in dezelfde periode van 1998. Het concern draaide de afgelopen zes maanden wel een iets hogere omzet van 1,843 miljard gulden tegen 1,753 miljard in de eerste helft van 1998.

Over het hele jaar heeft Nedlloyd geen hoge verwachtingen. Binnenkort wordt de verkoop van Nedlloyd ETD aan Deutsche Post afgerond. Dan worden de resultaten van het concern vrijwel geheel bepaald door P & O Nedlloyd.

Pakhoed presenteerde donderdag een resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen van 51 miljoen euro (112,2 miljoen gulden), vrijwel gelijk aan de 52 miljoen euro uit de eerste helft van 1998. Bij Van Ommeren, waarmee Pakhoed in oktober fuseert, zakte de winst 13 procent tot 30,5 miljoen euro (67,2 miljoen gulden).

Pakhoed haalt nu bijna de helft van zijn winst uit de chemische distributie en de andere helft uit logistieke activiteiten als tankopslag en scheepvaart. Van de totale omzet van 1,6 miljard euro (3,5 miljard gulden) nam de chemische distributie 1,4 miljoen euro voor zijn rekening.

Van Ommeren haalt zijn verdiensten hoofdzakelijk uit de tankopslag en scheepvaart. De omzet nam in de eerste zes maanden met ongeveer 3,5 procent af tot 167,3 miljoen euro (368 miljoen gulden). Van Ommeren heeft zijn resultaat in de tankopslag met 6 procent zien groeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden