Havenbedrijf krijgt Indiase opdracht

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gaat de twaalf belangrijkste havens in India adviseren. Dat levert enkele tonnen op.

Het belang van de opdracht zit vooral in het feit dat de Rotterdamse haven voet aan de grond krijgt in een land dat economisch in opkomst is, aldus een woordvoerder van HbR dinsdag. De Indiase economie groeide vorig jaar met 8 procent.

De Indiase havens, eigendom van de Staat en verenigd in Indian Ports Association (IPA), staan aan de vooravond van een grootschalige modernisering. HbR gaat het maken van de plannen hiervoor begeleiden en coördineren.

Rotterdam

,,Wij zitten in het voorportaal van de ontwikkeling van de Indiase havens. En India is op dit moment 'the place to be'. De havens verwerken grote ladingstromen, ook uit West-Europa. Daar kan Rotterdam van profiteren'', zei de woordvoerder.

De twaalf havens zijn momenteel samen goed voor rond de 75 procent van de totale overslag van India, en dat is bijna net zo groot als de overslag van de haven in Rotterdam (370 miljoen ton op jaarbasis).

Het ontplooien van activiteiten in buitenlandse havens is sinds enige tijd onderdeel van de strategie van HbR. De Indiase opdracht is de tweede klus in het buitenland. Sinds een paar jaar is het Rotterdamse havenbedrijf betrokken bij het ontwikkelen van een haven in Sohar in Oman.

HbR is eigendom van de gemeente Rotterdam (75 procent) en de Staat (25 procent).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden