Havenbaas mag blijven, Helmondse ex-baas ziet om in wrok

Allard Castelein Beeld anp

Winnaar

Allard Castelein (1958) mag blijven. Nog vier jaar, als hoogste baas van het Havenbedrijf Rotterdam. De van Shell afkomstige bestuurder heeft zich sinds 2014 bewezen als 'de juiste man op de juiste plek', aldus president-commissaris Rutger van Slobbe. De twee aandeelhouders van het Havenbedrijf, de gemeente en de staat, hebben besloten die aanbeveling over te nemen.

Bij de jongste halfjaarcijfers, die Castelein in juli mocht presenteren, bleek dat de Rotterdamse haven draait als een zonnetje. De omzet groeide met 3,9 procent, de containeroverslag nam zelfs met 9,3 procent toe en het totale volume aan lading steeg met ruim 10 procent. Het marktaandeel binnen Europa was nog nooit zo hoog geweest: 30,8 procent.

Tegenover al die successen staan ook enkele tegenvallers. Zo verloopt de overslag van containers op binnenvaartschepen problematisch. In september maakte Castelein bekend 3 miljoen euro te steken in een programma dat de vaart terug moet brengen in de binnenvaart.

En er was ook nog het akkefietje dit jaar waarbij de haven krakend tot stilstand kwam door de aanval van een hacker. Casteleins hypermoderne haven bleek zwaar achter te lopen in computerbeveiliging. De havenbaas kondigde een conferentie aan. Maar Castelein weet: er moet meer gebeuren. Voor je het weet ben je de verkeerde man op de verkeerde plek.

Verliezer

Hans Ouwendijk (1954), de voormalige topman van stoffenmaker Vlisco, is niet alleen een verliezer, maar ook nog eens een slecht verliezer. In een brief die aan de media werd doorgespeeld haalt Ouwendijk vanuit Wassenaar uit naar zijn opvolger, David Suddens. De onttroonde topman verwijt de Britse puinruimer en anderen dat ze 'elke kans hebben aangegrepen om het falen van het huidige management aan mij, de voormalige CEO, toe te schrijven', zo wordt Ouwendijk geciteerd in onder andere het Eindhovens Dagblad en Het Financieele Dagblad.

Hans Ouwendijk

Ouwendijk leidde de fabrikant van fameuze Afrikaanse stoffen van 2010 tot 2015, toen hij de laan werd uitgestuurd door de Britse eigenaar Actis. Vlisco stond er beroerd voor. Een deel van de rampspoed, zoals goedkope concurrentie uit China, valt Ouwendijk moeilijk te verwijten. Maar vast staat wel dat hij de boel lange tijd te rooskleurig heeft voorgesteld. Gevraagd naar commentaar op die kritiek door het Het Financieele Dagblad wil Ouwendijk daarover niks zeggen.

Suddens haalde de bezem door Vlisco. Dat ging gepaard met honderden ontslagen. Het bedrijf staat inmiddels te koop. In Helmond heerst de algemene opvatting dat Suddens het goed doet. 'Ik hoop dat hij nog lang blijft', zegt burgemeester Elly Blanksma van Helmond in het Eindhovens Dagblad. Uit Wassenaar klinkt slechts machteloos tandengeknars.

Allard Castelein mag vier jaar verder als havenbaas.

Hans Ouwendijk haalt in brief uit naar zijn opvolger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden