Haven verwacht meer overslag van olie en gas

Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht in 2010 ruim 7 procent meer over te slaan dan was geraamd. In de bijgestelde verwachting rekent het bedrijf vooral op meer aard- en palmolie....

ANP

De containeroverslag valt naar verwachting 10 procent groter uit danin de prognoses van 1995. Dat zei president-directeur Hans Smits dinsdagtijdens een toelichting op het afgelopen halfjaar. De Rotterdamse havenprofiteert van de wereldwijde opleving in containervervoer.

De haven zet ook in op een terminal voor vloeibaar aardgas (LNG).Daarvoor zijn drie plekken aangewezen. Bij de Papegaaiebek op de Maasvlakteonderzoeken tankopslagbedrijf Vopak en Gasunie de haalbaarheid van eenLNG-terminal. Vopak wil in 2007 beginnen met de bouw van een terminal daar.Petroplus heeft hiervoor de Kop van Beer op het oog.

Met de bouw van een terminal is tussen de driehonderd en vierhonderdmiljoen euro gemoeid. In de terminal wordt het vloeibare gas vanuit detanker aan land gepompt. Na omzetting in gas vindt het via pijpleidingenzijn weg naar het achterland.

Uitgegaan wordt van terminals die jaarlijks elk zes miljard kubiekemeter vloeibaar aardgas verwerken. Volgens het Havenbedrijf vormen deLNG-terminals geen risico voor de omgeving.

De Rotterdamse haven gaat met de plannen de strijd aan met deLNG-terminal in het Belgische Zeebrugge, tot nu toe de enige inNoord-Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden