Haselhoef beschuldigd van fraude

Enkele banken hebben aangifte gedaan tegen Abdullah Haselhoef wegens malversaties met de financiering van onroerendgoed. Via een katvanger en zijn bedrijf In Nomine Sanctum zou de zelfverklaarde moslimleider hypotheekfraude hebben gepleegd met panden waarin asielzoekers wonen....

Van onze verslaggever

Haselhoef, die zich na de aanslagen van 11 september 2001 opwierp als spreekbuis van de Nederlandse moslims, is onder meer huisbaas van asielzoekers, vooral in de regio Dordrecht.

De aangiftes zijn medio vorig jaar gedaan, bevestigen bronnen bij verschillende hypotheekverstrekkers. De banken stellen dat Haselhoef samen met een katvanger, Zeki Marangoz, frauduleuze hypotheekaanvragen heeft gedaan. Ook zou het duo de verkoop van een door asielzoekers bewoond pand in Dordrecht hebben tegengewerkt.

Haselhoef, zijn bv In Nomine Sanctum (potjeslatijn voor 'in de heilige naam') en Marangoz trokken vorig jaar de aandacht van een tiental hypotheekverstrekkers door in korte tijd hypotheken af te sluiten voor een serie panden in de regio Dordrecht.

Daarbij zouden vervalste taxaties en valse inkomensgegevens gebruikt zijn.

De betrokkenheid van Haselhoef en Marangoz bij de onroerendgoedtransacties blijkt ook uit twee kortgedingen die in oktober 2003 dienden bij de rechtbank Dordrecht - een van de ING, en een van Efima hypotheken.

Haselhoef zegt zelf opgelicht te zijn door Marangoz, die onbereikbaar is voor commentaar. Haselhoef vermoedt dat ING aangifte tegen hem heeft gedaan vanwege de slechte naam van zijn zakenpartner. Haselhoef vecht deze aangifte aan om zijn naam te zuiveren. 'Ik ben bij de politie geweest om dit van tafel te krijgen, en ga ook de officier van justitie aanschrijven.'

De Zeeuwse Surinamer lijdt niet alleen imago-schade als gevolg van de aangifte, hij is door de banken ook op een zwarte lijst geplaatst.

'Ik wil verhuizen, maar krijg nergens een hypotheek. De politie doet niets en de banken kunnen hun gang gaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden