Winnaar en verliezer van de week

Harde klappen op de beurs als gevolg van het corona-virus

KLM’ers kregen deze week te horen dat ze beter vakantiedagen kunnen opnemen, net in een week dat niemand ergens meer naartoe durft. Financieel directeur Erik Swelheim moest voor de luchtvaartcombinatie de onheilstijding naar buiten brengen, omdat Pieter Elbers en Ben Smith zich vooral bezighouden met de hogere strategie en ruziën over wie het meest te vertellen heeft.

Peter de Waard
Dennis Dijkstra. Beeld Bloomberg via Getty Images
Dennis Dijkstra.Beeld Bloomberg via Getty Images

Dennis Dijkstra - Flow Traders

Bewegelijke markt speelt in de kaart

Waar verliezers zijn, zijn er ook winnaars. Of de een zijn dood, is de ander zijn brood, zoals het macaber heet. Zelfs in een bloedrode week op de beurs wist een klein aantal fondsen toch een mooie en soms zelfs spectaculaire koerswinst te halen. Daaronder waren Amerikaanse biotechbedrijven, zoals Novavax. Inovio en Vaxart die pretenderen een vaccin te ontwikkelen tegen het corona-virus en soms de koers zagen verdubbelen of verdrievoudigen. Maar ook in Amsterdam leefde een fonds op: Flow Traders. Ceo Dennis Dijkstra kon in zijn handen wrijven, zij het dat hij dat beter niet publiekelijk kon doen om niet als aasgier te worden aangeduid. De koers van het fonds is sinds vorige week woensdag gestegen van 19,61 euro naar 22,06, terwijl de AEX bijna honderd punten zakte. Flow Traders (450 werknemers) houdt zich bezig met het kopen en verkopen van zogenoemde trackers – indexproducten – en haalt zijn winsten uit het verschil tussen de bied- en laatprijzen van die producten. Bij een hoge bewegelijkheid van de markt neemt dat verschil (spread) toe en maakt Flow Traders meer winst. Dijkstra geldt als een pietje precies. ‘Ik erger mij kleurenblind, wanneer bijvoorbeeld blocnotes scheef liggen of in een vergaderkamer de waterglazen ontbreken.’ Misschien heeft hij in de hectiek van afgelopen week een oogje dichtgeknepen.

Erik Swelheim - Air France KLM

Eigen personeel op vakantie gestuurd

KLM’ers kreeg deze week te horen dat ze beter vakantiedagen kunnen opnemen, net in een week dat niemand ergens meer naartoe durft. Financieel directeur Erik Swelheim moest voor de luchtvaartcombinatie de onheilstijding naar buiten brengen, omdat Pieter Elbers en Ben Smith zich vooral bezig houden met de hogere strategie en ruziën over wie het meest te vertellen heeft.

Het bedrijf kreeg de hardste klappen op de beurs als gevolg van het corona-virus, waardoor de vluchten naar China zijn geschrapt en ook vele andere reizen op de lange baan zijn geschoven. De koers is gekelderd van 9,72 naar 6,96 euro. Het moet frustrerend zijn voor het management dat in een extern gevecht met de duurzaamheidsprofeten en een intern gevecht met Air France zijn hoofd boven water moet zien te houden.

Als vliegbedrijf win je al geen populariteitsprijzen meer zoals in de tijd van prins Bernhard en nu word je door een enkele virus ook nog ver teruggeworpen op het terrein dat millimeter bij millimeter is veroverd. Het management kon weinig anders doen dan investeringen uitstellen, net als de werving van nieuw personeel, en de huidige mensen op vakantie sturen. Een derde van de beurswaarde ging in rook op. De enige troost is dat het bij de concurrentie niet veel beter en soms nog slechter is.

Rene de Groot, Pieter Elbers en Erik Swelheim voorafgaand aan  de bekendmaking van de jaarcijfers van Air France-KLM. 
 Beeld ANP
Rene de Groot, Pieter Elbers en Erik Swelheim voorafgaand aan de bekendmaking van de jaarcijfers van Air France-KLM.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden