Hard asielbeleid slecht voor handel

Een hard immigratiebeleid is fnuikend voor de concurrentiekracht. Dit blijkt uit de nieuwe concurrentieranglijst van het World Economic Forum die vanmiddag wordt gepresenteerd. Denemarken, het land met het hardste immigratieregime van Europa, duikelde vooral om die reden van de vijfde naar de negende plaats. Denemarken stond sinds 2003 stevig in de topvijf.

Denemarken heeft ook last van het feit dat het niet deelneemt aan de euro. Maar volgens Henk Volberda van de Rotterdam School of Management, een van de onderzoekers die de ranglijst hebben samengesteld, is de Deense achteruitgang vooral te wijten aan de verharding van het immigratiebeleid.

Braindrain, het verliezen van toptalent, is een van de aspecten waaruit de ranglijst is opgebouwd. In hoeverre is een land in staat toptalent te behouden of aan te trekken. Volberda: ‘Nederland doet het op dat vlak redelijk, we staan op de elfde plaats. Maar Denemarken staat op de 23ste plaats.’

Zeer streng

Het Deense immigratiebeleid is al sinds begin deze eeuw zeer streng, onder invloed van Dansk Folkeparti, die aan de PVV verwant is. Maar Volberda wijst erop dat het soms wat langer duurt voordat een veranderend imago doordringt in de opvattingen van ondernemers en beleidsmakers. Dat het imago nu kennelijk zo verandert, kan nog iets te maken hebben met de de rellen rond de Mohammed-cartoon van Kurt Westergaard.

Volberda wijst naar de opstelling van de Nederlandse ondernemersorganisaties. Zo stak directeur Niek-Jan van Kesteren van VNO-NCW in november zijn zorgen over de PVV niet onder stoelen of banken. ‘De PVV brengt niet veel goeds voor het Nederlandse bedrijfsleven. We hebben een open economie. We zijn erbij gebaat dat er geen belemmeringen zijn op grond van huidskleur of religie.’

Concurrentieranglijst

Dat het imago een groot effect kan hebben op de plek in de concurrentieranglijst, heeft Nederland al eens ervaren. In 2000 stond Nederland op een vierde plaats in de ranglijst. Dat kwam volgens Volberda vooral doordat het poldermodel toen een uitstekend imago had.

Dit jaar steeg Nederland twee plaatsen, en staat achtste. De verbetering is vooral een gevolg van de investeringen in de infrastructuur, het macro-economisch beleid, een efficiëntere gezondheidszorg en een goed functionerende arbeidsmarkt. Maar Nederland blijft hardnekkig achterlopen bij de score op innovatief vermogen. Er wordt weinig geïnvesteerd in research. En de samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschappelijke instituten, waaraan Zwitserland, Zweden en Finland hun toppositie danken, komt hier niet van de grond.

De concurrentieranglijst van het World Economic Forum wordt berekend uit een grote hoeveelheid gegevens over bijvoorbeeld werkloosheid en rente, maar verder op basis van een enquête onder ondernemers, managers en beleidsmakers uit 139 landen. De index wordt al jaren gezien als toonaangevend. De achtereenvolgende kabinetten-Balkenende hebben herstel van de concurrentiekracht telkens in hun regeerakkoord opgenomen. De score op de index van het World Economic Forum wordt beschouwd als de beste maatstaf.

Asielzoekerscentrum (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden