EconomieDe winnaar & verliezer van de week

Hans de Boer fileerde uitlatingen van Rutte genadeloos

Winnaar van de week Hans de Boer.  Beeld ANP
Winnaar van de week Hans de Boer.Beeld ANP

De winnaar

Als de premier van het land wat roept, mag tegenwoordig eerst de kletsende klasse (Johan Derksen, Peter R. de Vries en Gerard Joling) daar bij de omroepen hun plasje over laten gaan.

De sociale partners die er daadwerkelijk toedoen, komen later bij de dodebomenmedia aan de beurt.

Hans de Boer spuwde zijn gal deze week liefst in drie kranten tegelijk. De Telegraaf, AD en Het Financieele Dagblad mochten de werkgeversvoorman interviewen. En hij fileerde de uitlatingen van premier over de noodzaak tot hogere lonen genadeloos.

Door lastenverzwaringen van de overheid hebben werknemers gemiddeld 300 euro aan koopkracht ingeleverd, rekende hij voor. Elke 100 euro loonstijging voor een werknemer kost de werkgever 160 euro door de hoge lastendruk.

Rutte had zijn woorden ook meteen over de telefoon gerelativeerd. ‘Het gaat maar om een paar bedrijven, Hans.’ De Boer had kunnen zeggen ‘zand erover’, maar hij drukte Rutte meteen in de verdediging, terwijl die had gehoopt met deze populistische uitlatingen flink wat wind uit de zeilen van Baudet te nemen. De Boer hoeft niet bang te zijn. Het kabinet zal de stok achter de deur – verhoging van de vennootschapsbelasting – niet tevoorschijn halen.

Trouwens: de bedrijven waar Rutte op doelde, betalen niet eens vennootschapsbelasting, zo bleek nog onlangs.

Verliezer van de week Mark Rutte.  Beeld EPA
Verliezer van de week Mark Rutte.Beeld EPA

De verliezer

Politici die rechts zijn en links doen zijn nog onbetrouwbaarder dan politici die links zijn en rechts doen. Meestal zijn het bestuurders die hun politieke houdbaarheidsdatum nog even proberen te rekken. Of pure opportunisten met onverzadigbare machtshonger zoals Boris Johnson en Donald Trump.

Dat Mark Rutte afgelopen weekeinde in Aalsmeer een vuist maakte voor de arbeidersklasse, is hoogst verdacht. De man die vorig jaar nog stiekem de topmensen van Unilever met beloftes over de afschaffing van de dividendbelasting paaide, eist nu openlijk hogere lonen.

Rutte heeft de hardwerkende Nederlanders flink laten inleveren en vindt dat de werkgevers dit nu maar moeten compenseren. Anders zwaait er wat. De werkgevers die zich het best hogere lonen kunnen permitteren, zullen met hulp van een dure vennootschapsadvocaat hun hoofdkantoor dan snel verplaatsen. Degenen die dat niet kunnen, zijn de sappelende mkb’ers die hun hoofd boven water moeten houden omdat ze door hun huurbazen en leveranciers worden afgeknepen. Zeg de schoenenzaken en installateurs.

In plaats van algemene loonsverhogingen zouden per sector middelen moeten worden gevonden om exorbitante winsten van de grote bedrijven af te romen. Een belasting op kapitaaltransacties zou zo’n middel kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden