PROFIEL

Handige pionier van de pensioenhypotheek

Het is de snelste groeier op de hypotheekmarkt, de firma van Jeroen Looman en zijn compagnon Jeroen Van Hessen. Hoe doen ze dat?

Jeroen Looman Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jeroen LoomanBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Munt Hypotheken is pionier in het verstrekken van hypotheken met geld dat bij Nederlandse pensioenfondsen vandaan komt. In een paar jaar tijd heeft de snelste groeier op de hypotheekmarkt al meer dan drie miljard euro van deze 'pensioenhypotheken' aan consumenten verkocht.

Het bedrijf heeft als een soort loodgieter van de financiële wereld een monetaire 'pijpleiding' aangelegd van het geldreservoir van de pensioenfondsen naar de tot voor kort dorre, door de grootbanken gedomineerde, hypotheekmarkt.

Bij de 'pensioenhypotheken' is het enige verschil dat je het geld niet van de bank leent, maar van de instellingen die voor oude dag van werknemers sparen. Zij zitten op een grote berg geld, waar ze rendement op moeten behalen. Nu de rentes op obligaties laag staan en daar minder rendement op te halen valt, zien de fondsen heil in hypotheken. Hierin beleggen levert eveneens een voorspelbare rente op over een lange periode. En dat is wat de pensioenfondsen willen. Alleen hebben ze van hypotheken verkopen geen kaas gegeten.

'Wij weten wél hoe de lijnen lopen', zegt directeur Jeroen Looman (46). Samen met mededirecteur Jeroen van Hessen (52) heeft hij daarom drie jaar geleden vanuit een anti-kraakpand in het centrum van Den Haag de Dutch Mortgage Funding Company opgericht. Dit tussenfonds is de eigenaar van Munt. Al meer dan zes miljard euro aan toezeggingen zijn er aan gedaan, van acht pensioenfondsen, zoals het pensioenfonds voor werknemers in de metaalsector (PMT) en die van de werknemers bij staalgigant Hoogovens (SPH).

Zestien man personeel

Looman en Van Hessen kunnen concurreren doordat ze hun organisatie kleinschalig houden en de kosten laag. Er werkt zestien man personeel. Voor de verkoop van hypotheken schakelen de mannen weer allerlei tussenpersonen in, waaronder de Hypotheker en de Hypotheekshop. Ook de hypotheekadministratie besteden ze uit.

De hypotheekaanbieder verkoopt hypotheken aan zowel starters en doorstromers als aan consumenten die hun hypotheek willen oversluiten. Wel mijdt de onderneming complexere hypotheeksituaties. Denk aan klanten met hoge restschulden. Pensioenfondsen willen wel beleggen, maar het moet zo rechttoe rechtaan mogelijk. Voor wanbetalers zijn ze als de dood.

Zelf 'tappen' de mannen er eveneens wat van af. Van elke afgesloten hypotheek gaat er 0,25 procent van de rente naar Munt. De ruim drie miljard aan afgesloten hypotheken levert, met wat nattevingerwerk, dus een jaarlijkse omzet van 7,5 miljoen euro op.

Looman is 'geen gestudeerd man', vertelt hij. Maar wel iemand die behoorlijk streetwise is in de financiële wereld. Hij leerde het vak van zijn vader, die een assurantiekantoor in Haarlem had. In de jaren negentig bouwde hij mee aan een hypotheekinternetsite voor de Bank of Schotland in Nederland. Via een klus bij zakenbank NIBC schopte Looman het daar tot directeur hypotheken. In die hoedanigheid leerde hij Van Hessen kennen. De zakenbankier, die niet bij het gesprek is, zat al jaren in de directie van NIBC toen hij wegging met een vertrekregeling van negen ton en aan het Muntavontuur begon.

Jeroen Looman. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jeroen Looman.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Twintig miljard

De Jeroenen gingen de markt op met lage hypotheekrentes, maar daarin zijn ze nu verre van uniek meer. Volgens vergelijkingssite Hypotheekrente.nl betaal je op dit moment bij een hypotheek waarvan de rente tien jaar vaststaat en met nationale hypotheekgarantie bij Munt 2,15 procent, het op vier na goedkoopste tarief. ING, ABN Amro en SNS Budget zijn goedkoper. Bij 20 jaar vast (met NHG) is Munt volgens de internetsite wel de op een na goedkoopste.

In 2020 willen ze voor twintig miljard euro aan hypotheken verkocht hebben. Veel geld, maar vanuit het grotere geheel bekeken nog maar enkele procenten van de markt. Er staat voor ruim 600 miljard aan hypotheken uit. Looman: 'Groeien is geen doel. Geld van A naar B brengen is onze taak.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden