Handicap verleggen

DE FUSIE- en overnamegolf die de laatste maanden weer met volle kracht over Nederland dendert, heeft volgens Joan Thierry, mededirecteur van het Amsterdamse headhunterskantoor De Vroedt & Thierry, aanzienlijke gevolgen voor de markt voor topmanagers....

Het gevecht om Generale Bank door de rivalen Fortis en ABN Amro, de omstreden fusie tussen Vendex en Koninklijke Bijenkorf en de overname van Gist-brocades door DSM zijn maar enkele in het oog springende voorbeelden van de fusies en overnames die Nederland de afgelopen maanden hebben opgeschrikt. In vrijwel alle gevallen is efficiency-verbetering, naast het veelgehoorde schaalvergroting, een van de drijfveren. Dat betekent dat er koppen rollen.

'De schaalvergroting heeft twee effecten', legt Paul Nobelen, managing director van headhunter Spencer Stuart, uit. 'Het aansturen van die organisaties wordt moeilijker, en het zittende management is niet per definitie gekwalificeerd om met die dimensies om te gaan. Bovendien zijn er bij fusies en acquisities doorgaans meer gegadigden voor één stoel.'

Nobelen en Thierry weigeren beiden namen te noemen van bedrijven waar de laatste maanden bloed heeft gevloeid, of van managers die bij hen hebben aangeklopt. In de meeste gevallen geschiedt de afvloeiing in stilte. 'Omdat het economisch goed gaat, is dat financieel eenvoudig op te lossen', zegt Thierry. 'En door het tekort aan topmanagers is het probleem snel opgelost', weet Nobelen.

De twee headhunters maken ook meteen duidelijk dat ze geen behoefte hebben aan 'tobbers' die op zoek zijn naar een nieuwe baan. 'Wij zoeken altijd op basis van de vraag van bedrijven en organisaties, nooit vanuit individuen. We zijn geen cv-schuivers', vertelt Nobelen. De Vroedt & Thierry doet dat wel. 'Maar we zien niet zoveel tobbers, en daar zien we ook niet zoveel in', aldus Thierry.

De pijn bij reorganisatie wordt doorgaans niet in de bovenste lagen van het bedrijf gevoeld. Want de zittende directieleden zorgen er bij een overname wel voor dat ze goed terecht komen. Gist-bestuurder Herman Scheffer wordt vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering benoemd tot lid van de raad van bestuur van DSM, het chemiebedrijf dat Gist heeft overgenomen.

Fortis heeft Generale-topman Fred Chaffart gepaaid met de belofte dat hij na de overname de hoogste baas van Fortis' bankbedrijf mag worden, en ABN Amro zal Chaffart ook wel een leuke positie hebben beloofd.

Het vertrek van Joost Kuiper bij MeesPierson maakte de afgelopen maanden het meeste kabaal. Kuiper weekte de zakenbank twee jaar geleden los van ABN Amro en werd met open armen binnengehaald door Fortis. Begin dit jaar vertrok 'de Johan Cruijff onder de bankiers' wegens een 'zakelijk verschil van mening' bij Fortis. Kuiper heeft nog geen andere baan.

Toen Pieter Bouw vorig jaar afscheid nam van KLM, kwam dat als een donderslag bij heldere hemel. Maar voor de inner circle van topmanagers was duidelijk dat hij de oude vete met partner Northwest niet zou kunnen oplossen. Terwijl Bouw een functie aanvaardde als hoogleraar strategische allianties aan de Technische Universiteit van Twenthe, smeedde zijn opvolger Leo van Wijk een solide samenwerking met de Amerikanen.

Als de fusie tussen De Boer Unigro en Vendex Food doorgaat, krijgt Vendex' tweede man Willy Angenent (57) twee jaar de leiding van de supermarktenketen. Daarna wordt hij keurig opgevolgd door de veel jongere Rob ter Haar van De Boer Unigro. Zeven andere bestuurders van de twee fusiepartners komen in de 'groepsdirectie'. Over twee jaar wordt de organisatie opnieuw bezien.

Alleen Jan Reinoud houdt er definitief mee op. De vice-voorzitter van de raad van bestuur van De Boer Unigro gaat volgend jaar met pensioen, en voelde weinig voor een nieuwe bestuursfunctie. Reinoud houdt het voor gezien, maar zal tot zijn pensionering als adviseur bij de nieuwe combinatie betrokken blijven.

'Een fusie biedt sommigen de kans hun handicaps te verleggen van hun werk naar de golfbaan', zegt Thierry lachend.

René Bogaarts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden