Handhaven VUT ambtenaren kost 5 procent extra loon

Het handhaven van de VUT voor ruim een miljoen ambtenaren wordt een kostbare zaak. Er moet ruim 5procent van de lonen extra voor worden afgedragen....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Het ABP heeft de berekeningen gemaakt voor de vertrouwelijke onderhandelingen tussen bonden en werkgevers.

De ambtenaren kunnen de extra 5,38procent die nodig is zelf betalen, of de bedragen opeisen bij de werkgever, waardoor de loonkosten met dat percentage toenemen.

Het kabinet wil echter dat de loonkosten van ambtenaren minimaal stijgen. De berekende premietoename is het gevolg van het kabinetsbeleid en van de huidige VUT-regeling voor ambtenaren.

Het kabinet verandert op 1 januari 2006 de belastingregels voor vervroegd uittreden. De bonden willen het vroegpensioen handhaven door de pensioenregeling te verbeteren. Met een flexibele pensioenleeftijd kunnen ambtenaren op hun 62ste stoppen.

Het kabinet geeft daartoe de mogelijkheid: de pensioenfondsen krijgen vijftien jaar de tijd om voor zo’n constructie geld op te potten. In de tussentijd moet het vroegpensioen worden betaald uit de premies van werkgevers en ambtenaren, zoals dat nu ook gebeurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden