Handelstop in Mexico is mislukt

De onderhandelingen over verdere liberalisering van de wereldhandel in de Mexicaanse badplaats Cancún zijn op niets uitgelopen. Functionarissen en delegatieleden van de lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) meldden dat het overleg definitief is afgebroken....

De topbijeenkomst strandde doordat ontwikkelingslanden vinden dat hun te weinig werd geboden, onder meer op het gebied van landbouw. De afgelopen dagen tekende zich al een schisma af tussen de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Derde Wereld.

De handelstop moest de weg effenen voor afschaffing van subsidieregelingen. Vooral over verlaging van de landbouwsubsidies en de steun aan katoenboeren is lang doorgepraat.

Gastland Mexico lanceerde zaterdag nog een voorstel om de 146 leden van de WTO op één lijn te krijgen. De ontwikkelingslanden wezen het compromis echter af. Zij hebben zich tijdens de top meer macht toegeëigend en namen geen genoegen met de Europese en Amerikaanse voorstellen.

Terwijl de Amerikanen zondagmiddag (plaatselijke tijd) aangaven nog te hopen op een succesvolle afsluiting , liepen Afrikaanse delegatieleden boos weg. 'De besprekingen waren bedoeld voor de ontwikkelingslanden, maar daar hebben we weinig van teruggezien', aldus een regeringsfunctionaris uit Uganda.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken was aan het begin van de laatste onderhandelingsdag al somber gestemd over de voortgang. Hij zag een 'sneeuwbaleffect van onrustgevoelens' onder ontwikkelingslanden.

De 146 WTO-lidstaten besloten twee jaar geleden om voor eind 2004 afspraken te maken over vrijere handel in landbouwproducten, industriegoederen en diensten . De top in Cancún moest voor een doorbraak zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.