Handelstekort VS onverwacht naar recordniveau

WASHINGTON (ANP) - Het handelstekort van de Verenigde Staten is in augustus op een recordbedrag van 69,9 miljard dollar (55 miljard euro) uitgekomen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekend. In juli bereikte het handelstekort ook al een record van 68 miljard dollar.

Het handelstekort valt hoger uit dan analisten hadden verwacht. Zij gingen gemiddeld uit van een tekort van 66,7 miljard dollar. Het hogere handelstekort is vooral het gevolg van de hoge olieprijzen waardoor de waarde van geïmporteerde olie en oliegerelateerde producten sterk is gestegen. Deze kwam uit op 27,2 miljard dollar.

In juli bereikte de prijs van lichte Amerikaanse olie een record van meer dan 78 dollar per vat (van 159 liter). De olieprijs is sindsdien gestaag gedaald tot ruim onder de 60 dollar en analisten verwachten dan ook dat het Amerikaanse handelstekort in september lager zal uitvallen.

Import/export

De import van goederen en diensten naar de VS steeg in augustus met 2,4 procent tot een record van 192,3 miljard dollar (153 miljard euro). De export vanuit de VS bereikte eveneens een record met een stijging van 2,3 procent tot 122,4 miljard dollar (97,6 miljard euro).

Het politiek gevoelige handelstekort met China kwam uit op een record van 22 miljard dollar (17,5 miljard euro) tegen 19,6 miljard dollar in juli. Het vorige record werd in oktober vorig jaar behaald met 20,5 miljard dollar.

De export vanuit China steeg tot een niet eerder vertoond niveau van 26,7 miljard dollar, terwijl de export naar China afnam van 5,1 miljard dollar tot 4,8 miljard dollar. Politici en bedrijven in de VS beschuldigen China ervan zijn munteenheid, de yuan, kunstmatig laag te houden om de export stimuleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden